Fernand Huts neemt Libeskind onder de arm voor transformatie Antwerpse Boerentoren

De Boerentoren in Antwerpen, een van de meest iconische gebouwen in Vlaanderen, zal onder handen genomen worden door een van de meest iconische architecten ter wereld: Daniel Libeskind. Dat kondigde Fernand Huts van Katoennatie vandaag aan.

De voorbereidende werken aan de Boerentoren zijn volop bezig en zitten op schema volgens ION. Eenmaal deze werken achter de rug zijn, kan de vernieuwde wolkenkrabber stilaan vorm krijgen. Hoe de bekende landmark precies zijn stempel op de Antwerpse skyline zal drukken, wordt alvast het werk van de Amerikaanse toparchitect Daniel Libeskind.  Libeskind is bij het grote publiek vooral bekend als bouwmeester van de herontwikkeling van het World Trade Center (WTC) in New York. Het wordt zijn tweede werk in België na het Congrescenter in Mons.

“Dé ambitie is om de Boerentoren weer helemaal terug te geven aan de Antwerpenaars en haar bezoekers”, klinkt het bij ION. “Libeskind weet als geen ander de ziel van een stad te vertalen in een landmark.”

Sinds de zomer van 2021 zijn in de Antwerpse Boerentoren de voorbereidende werken gestart. Concreet is het beschermde monument volledig leeggehaald en wordt straks het stalen skelet opgekuist en gaan alle vloeren eruit en worden ze vervangen. Volgens Julie Jonckheer, Project Developer bij ION, zitten de werken helemaal op schema.

Alleen de buitenwanden en de bekende staalstructuur blijven straks behouden. Al de rest verdwijnt, hoofdzakelijk omdat destijds met materiaal op basis van asbest is gewerkt. Als alles vlot loopt, zijn de asbestverwijderingswerken tegen het najaar van 2024 volledig afgerond en kan vervolgens de opbouw van de vernieuwde Boerentoren starten. Dat wordt een complexe renovatie met een complete herbestemming. ION streeft als opdrachtgever van dit project een evenwicht na tussen de erfgoedwaarde van de toren en zijn nieuwe toekomst: een publieke ruimte met ook panoramazicht, gastronomie en een flinke dosis cultuur.

 

Absolute top

Om het concept van de vernieuwde Boerentoren de juiste vorm te geven, heeft bouwheer Fernand Huts, CEO en voorzitter van Katoen Natie Groep, zonet de Amerikaanse architect Daniel Libeskind aangesteld. Libeskind behoort tot de wereldtop in zijn vak en werd meermaals onderscheiden. Op zijn curriculum vitae prijken onder andere het fascinerende Michael Lee-Chin Crystal in Ontario, de 192 meter hoge wolkenkrabber en landmark Zlota 44 in Warschau, de opvallend ‘gebogen’ Torre Libeskind in Milaan en uiteraard het masterplan voor de herontwikkeling van het World Trade Center (WTC) in New York.

Na het gerechtsgebouw van Richard Rogers en het havenhuis van Zaha Hadid krijgt Antwerpen dus een derde iconisch gebouw naar het ontwerp van een internationale grote naam. Libeskind pakt bovendien uit met een ontwerp dat de skyline van Antwerpen drastisch zal veranderen, want Libeskind toont een ontwerp waarbij er op de Boerentoren nog “een functionele kroon” geplaatst wordt.  Velen zullen zich terecht de vraag stellen of dat wel nodig is. De Boerentoren is al een landmark, is het echt nodig om dat landmarkgehalte nog te versterken? Het staat  u al vast dat dit op sociale media sterke reacties zal uitlokken van hevige voor- en tegenstanders.

De nieuwe Kroon biedt volgens de perstekst van ION diverse voordelen: geweldige panoramische uitzichten, ruimte om onder te wandelen en de mogelijkheid om iets te eten te drinken. Opvallend ook: de Kroon wordt een belangrijk onderdeel in het visualiseren en versterken van de Antwerpse skyline. Meer nog, het zal er zijn eigen stempel op drukken.

De toekomstige Boerentoren heeft zoals eerder aangekondigd ook een publieke ruimte en uitgesproken culturele roeping. Zeker drie verdiepingen worden in het monument voorbehouden voor tentoonstellingen. In de kelder en twee verdiepingen parking worden daarnaast een tentoonstellingsruimte, die gewijd worden aan de geschiedenis en het erfgoed van de Antwerpse Haven. Tot slot biedt de toren straks plaats aan tal van horeca: van tearooms over dakterrassen tot (gastronomische) restaurants.

Deel dit artikel:
Onze partners