Fidias-awards: Tanuki of modulair zitmeubel van Charlotte Loquet

We ronden onze reeks winnaars van Fidias-Awards af met de Tanuki of het afstudeerproject van Charlotte Loquet aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. De Tanuki is een modulair zitmeubel, bestemd voor openbare pleinen en parken.
We ronden onze reeks winnaars van Fidias-Awards af met de Tanuki of het afstudeerproject van Charlotte Loquet aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. De Tanuki is een modulair zitmeubel, bestemd voor openbare pleinen en parken.
    

Het ontwerp is een afstudeerproject voor het vak meubelontwerpen van de richting Interieurarchitectuur aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. De opgave was volledig voor de studenten was vrij. “Ik heb gekozen voor een meubel voor op openbare pleinen. Een buitenmeubel moet stevig, onderhoudsvriendelijk en vandalismebestendig zijn”, aldus Charlotte Loquet.


Drie basiselementen

Ze omschrijft de Tanuki als een modulair zitmeubel, bestemd voor openbare pleinen en parken. Het bestaat uit 3 basiselementen waarvan de hoeveelheid en samenstelling kan gekozen worden door een stadsontwikkelaar naargelang de plaats van bestemming. Het voordeel van het kleine aantal elementen is dat door middel van massaproductie de kostprijs zo laag mogelijk gehouden kan worden. Een voordeel van de vele combinatiemogelijkheden is dat je voor elk plein of elk park een gepersonaliseerd zitmeubel kan samenstellen.
    


Actief meubel

“Het probleem met veel openbare zitmeubels, is dat ze niet aan hun omgeving aangepast zijn. Ook de richting waarin je zit en kijkt ligt meestal vast. En dit is waar ik graag verandering in wilde brengen. Mijn doel was een openbaar zitelement te ontwerpen dat je niet in een bepaalde richting of houding dwingt. Een meubel dat je bij de activiteiten op een plein betrekt, zonder dat je er actief deel van uitmaakt.”Eenvoud is de kracht
De kracht zit in de eenvoud van het ontwerp. Met slechts 3 elementen heb je toch een oneindige waaier aan combinatiemogelijkheden. Ondanks massaproductie heb je steeds een ontwerp dat specifiek voor een bepaalde ruimte gecombineerd is. De ronde vorm zorgt voor meer interactie tussen de mensen onderling en met de activiteiten van een plein.
Bovendien zijn alle elementen uit cradle2cradle-beton vervaardigd, wat het volledig ecologisch verantwoord maakt.

 
Deel dit artikel:
Onze partners