Finnframe, nieuw systeem van houten passiefmuren

Op de beurs Bois & Habitat stelde Finnforest zijn nieuwste product voor. Finnframe is een totaalsysteem van houten passiefmuren. In het buitenland zijn er al kantoren in aanbouw waarin buitenmuren in Finnframe-hout toegepast worden. Finnforest wil het systeem nu ook in België introduceren.

Op de beurs Bois & Habitat (Namur Expo, 26-29 maart 2010) stelde Finnforest, een bedrijf dat zich specialiseert in houtbouwsystemen, zijn nieuwste product voor: "Finnframe", een totaalsysteem van houten passiefmuren.

Principe van het Finnframe-systeem 

"Finnframe" is het eerste systeem van houten passiefmuren dat het label van het gerenommeerde ‘Passivhaus Institut Darmstadt’ kreeg en is een totaaloplossing die bestaat uit:

• I-liggers van Finnjoist (FJI) samengesteld uit een OSB-kern en twee zolen (of flenzen) in Kerto;
• Lamibois Kerto voor onder- en bovenregels van de muren;
• windverband aan de binnenzijde met een minimumdikte van 15 mm.

Van 240 mm tot 400 mm past de I-ligger van Finnjoist (FJI) zich aan aan de dikte van het gewenste isolatiemateriaal. De I-ligger als muurelement wordt dikker door een verhoging van de kern in OSB-plaat. De flenzen van de FJI blijven hetzelfde. Het opvullen van de circa 60 cm tussen de I-liggers FJI gebeurt met het isolatiemateriaal van de ontwerper. De dikte van het isolatiemateriaal hangt af van de eisen van de opdrachtgever (passiefmuur of energiezuinig gebouw). Finnframe is verkrijgbaar in 4 diktes afhankelijk van het gewenste prestatieniveau (240 mm, 300 mm, 360 mm, 400 mm).

De naleving van de EPB-normen en de bewustwording bij particulieren van de noodzaak om de energieprestaties van hun woning te verbeteren, bieden dit bouwsysteem natuurlijk een grote afzetmarkt voor de nieuwbouw van eengezinswoningen. Er zijn momenteel al kantoren in aanbouw die de troeven van draagstructuren (bijvoorbeeld een binnendraagstructuur van pijlers en balken in beton) en buitenmuren in Finnframe-hout combineren.

    


Een Finnframe-muur in de praktijk 

Finnframe als bouwsysteem vereist geen verandering in de werkgewoontes van schrijnwerkers. Fabricage en plaatsing van een muur met I-liggers FJI zijn in elk opzicht hetzelfde voor schrijnwerkers. Het is een skeletmuur met stijlen die 600 mm uit elkaar staan. Het windverband komt aan de binnenkant van de muur met een paneel van minstens 15 mm dik.
De luchtdichtheid van de muur gebeurt, of door verlijming van de voegen, of door een dampscherm. De plaatser hoeft zich enkel nog te concentreren op de verbindingen van het schrijnwerk met de openslaande elementen en de andere muren om de buitenmantel perfect af te dichten. Het geringe gewicht van de Finnjoist-ligger maakt Finnframe tot een ergonomisch verantwoord bouwsysteem. Het is 30 % lichter dan massief ‘droog’ sparrenhout.

Technische info

• FJI: verkrijgbaar in vier balkhoogtes: van 240 tot 400 mm – Standaardlengte van 12 m;
• Kerto: verkrijgbaar in balken van 39 of 45 mm dikte voor onder- en bovenregels van de muur – dezelfde hoogtes als de FJI;
• Distributie: in België wordt Finnforest verdeeld door Jonckheere Wood. Meer info op www.FINNFOREST.fr (rubriek Distributeurs)

KERTO en FINNJOIST: het hart van het FINNFRAME-bouwsysteem

KERTO:
Kerto is een krachtig engineeringproduct in de houtbouw. Het bestaat uit fineerlagen van 3 mm die verkregen worden door het schillen van blokken sparrenhout (einddikte van 21 tot 75 mm). De fabricage gebeurt in twee fabrieken in Finland (vlak bij het bos waar het hout gekapt wordt). Uit de analyse van de levenscyclus van Kerto blijkt een lage CO2-uitstoot doordat onze fabrieken zichzelf van energie voorzien.

Kerto wordt vervaardigd in panelen van bijzonder grote afmetingen (1,8 m of 2,5 m breed en tot 24,5 m lang). Het kan op maat verzaagd worden volgens de wensen van de klant. Bovendien bezit Kerto-hout een homogene structuur en heeft het mede daardoor een extreem hoge weerstand. Het trekt niet krom, is zeer vuurbestendig en heeft een hoge buig-, rek- en samendrukweerstand, veel hoger dan massieve producten. Door de structurele homogeniteit is een perfecte dimensionering mogelijk. Dankzij zijn sterkte en nauwkeurige dimensionering en de brede waaier van beschikbare afmetingen, biedt KERTO aan ontwerpers (architecten, designers, enz.) veel creatieve mogelijkheden.

Toepassingsgebieden:
• gebinten, vloeren en alle soorten draagstructuren 
• openbare werken (bruggen, watertorens, bekisting…);
• openbare of privégebouwen (luchthavengebouwen, gymnasia,
scholen, fabrieken, kantoren…);
• agrarische gebouwen (opslagruimte, kwekerij…);
• industriële gebouwen (luchtvaart, auto’s, hefwerktuigen);
• woningen (individueel of gegroepeerd);
• inrichting.


Kerto-hout


FINNJOIST:
De I-liggers van Finnjoist of FJI bestaan uit 2 flenzen in Kerto-S van 39 mm dik, verbonden door een OSB-3-kern van 10 mm dik. De flenzen bestaan in 3 verschillende breedtes: 45, 58 of 89 mm. De I-ligger FJI bestaat in 6 hoogtes: 200, 220, 240, 300, 360, 400 mm. De standaardlengtes zijn 12 en 14 m.

 

Belangrijkste toepassingen:
• vloerbalken,
• dakspanten,
• dakstoeldwarsbalk,
• sterk geïsoleerde muurstijlen.

Voordelen van de FJI-ligger:
• licht: de Finnjoist-ligger is lichter dan een balk in beton of in lagenhout. Een Finnjoist 45-ligger met een hoogte van 240 mm weegt slechts 2,89 kg per strekkende meter. Dat is heel wat lichter dan de klassieke oplossingen;
• snelle toepassing en product afkomstig uit de droge cyclus. Dat brengt een kortere werkduur op de bouwplaats mee;
• hanteerbaarheid maakt snelle plaatsing en bereikbaarheid door vaklui mogelijk;
• gaten (30 mm diameter) boren in Finnjoist is mogelijk, waardoor buizen en kabels in de vloerplaat kunnen liggen;

Finnjoist I-liggers


Voor meer info, zie www.finnforest.nl of www.finnforest.fr

Bron:
Dr. Arno Frühwald, universiteit van Hamburg, Centre for Wood Science and Technology, oktober 2002


    
Deel dit artikel:
Onze partners