Geautomatiseerde buitenzonwering: comfort gegarandeerd én tot 6 punten S-peilwinst

De zon is een gratis bron van licht en warmte, dus kan je zonlicht maar beter optimaal benutten in huis. Tijdens de koudere maanden bijvoorbeeld: dan ben je gebaat bij grote, zongerichte raampartijen die de zonnewarmte zoveel mogelijk binnenhalen. Tegelijk wil je het in de zomer net aangenaam fris houden. Dynamische (of beweegbare) buitenzonwering laat beide opties open om op elk moment van het jaar energiezuinig, maar vooral ook comfortabel te kunnen wonen, in aangename binnentemperaturen, zonder vervelende reflecties en met behoud van het zicht naar buiten.

Voor nieuwbouw in Vlaanderen wordt vanaf 2018 de ‘schilindicator’ of het S-peil ingevoerd. Dat geeft de kwaliteit van de gebouwschil van een wooneenheid weer. Hoe lager het S-peil, hoe beter die is. Voor bouwaanvragen vanaf 2018 mag het S-peil maximaal S31 zijn. Vanaf 2021 is dit nog maximaal S28.

Het S-peil wordt bepaald door de combinatie van de  isolatie van wanden, daken, vloeren en schrijnwerk , de luchtdichtheid van het gebouw en de impact van de zonnewinsten. Wat dat laatste betreft, levert geautomatiseerde buitenzonwering (aangestuurd door een zonnesensor) tot 6 punten S-peilwinst op en scoort het daarmee beter dan bv. zonwerende beglazing. Om nog maar te zwijgen dus van het ongeziene leefcomfort dat het met zich meebrengt.

 

Glasvezeldoek zorgt voor uniforme look voor alle doekzonwering

Vanaf midden 2018 is de zijwaarts openschuivende doekzonwering Slidefix van Renson ook beschikbaar met glasvezeldoek. Dat biedt vooral voor het oog een immens voordeel, want nu voor alle Renson-screens voor hetzelfde type (glasvezel)doek gekozen kan worden, is er voortaan geen verschil meer merkbaar tussen de doeken van Fixscreen, Panovista (Max) en Slidefix in eenzelfde project.

En het gaat nog verder, want met ook glasvezeldoeken onder een terrasoverkapping, matcht ook die perfect met de rest van de screens.

Voorheen was de Slidefix enkel verkrijgbaar met polyesterdoek omdat dit dankzij z’n vormvastheid het enige doek in zijn soort was die de trekbelasting – die bij zijwaarts openschuivende zonwering onvermijdelijk komt kijken – de baas kon. Dat de Slidefix voortaan ook met Sergé glasvezeldoek (en zelfs insectengaas) kan uitgerust worden, heeft die te danken aan een belangrijke update van het spanmechanisme.

Zo kan die voortaan de grotere ‘rek’ – eigen aan glasvezeldoek – toch perfect opvangen. Ook een upgrade in de doekconfectie levert een belangrijke bijdrage in het succes om de Slidefix nu ook met glasvezeldoek te kunnen uitrusten.

 

Nieuw in het assortiment Renson-screens: pvc-vrije doeken

Sinds begin 2018 wordt het doekgamma voor Fixscreen doekzonwering bovendien verder uitgebreid met pvc-vrije polyester- en acryldoeken. Deze doeken zijn bijzonder milieuvriendelijk en recycleerbaar. Vuscreen Bergamo is een pvc-vrij polyesterdoek. In tegenstelling tot andere polyesterdoeken heeft dit doek een ‘geweven’ look.

Elements is een pvc-vrij acryldoek dat naast zonwerende eigenschappen ook op het vlak van privacy hoog scoort. Anders dan verduisterende doeken zijn die wel beschikbaar tot maximum 22m². Zowel van binnen naar buiten als omgekeerd heb je hiermee geen doorkijk, wat bijdraagt tot een knusse, intieme sfeer in huis.

Bron: Renson
Deel dit artikel:

Contacteer Renson

Onze partners