Gebouw I (UA) op Campus Middelheim: bescheiden kunst

SAR architecten ontwierp het nieuwe ‘Gebouw I’ van de Universiteit Antwerpen. Het gebouw zelf heeft hoofdzakelijk een administratieve functie voor het departement ICT en Infrastructuur. Gebouw I staat tussen de directeurswoning in koloniale stijl (1929) en het hedendaagse torengebouw van het algemeen ziekenhuis Middelheim (AZ). De nieuwe constructie ziet er sober uit, maar SAR heeft de binnenkant gedecoreerd met drie monumentale plafondtekeningen.

Leesbaar en sober

Een grote overdekte galerij verduidelijkt de ingang van gebouw I. Binnenin het gebouw heeft SAR ervoor gezorgd dat er zo veel mogelijk natuurlijke lichtinval en ruimtelijke diversiteit heerst. De circulatie rond de drie bouwlagen is zo leesbaar mogelijk ontworpen en biedt serene werkplekken en vergaderruimten. De indeling van het gebouw is ook flexibel: de open ruimtes maken het gemakkelijk om het gebouw opnieuw in te richten na nieuwe werken in de toekomst. Sober materialen- en kleurengebruik zorgen voor een serene werkomgeving, en de opvallende structuur bestaat uit wanden in ter plaatse gestort zichtbeton.

 

Geïntegreerde kunst

In de drie centrale ontmoetingsruimten zijn er drie plafondtekeningen aangebracht van Christine Deboosere en Martin Baeyens van SAR architecten. Sinds de eerste schetsen van het project hebben zij hun input gegeven, zodat de tekeningen netjes te combineren waren met het uiteindelijke architecturale ontwerp. In de galerij integreerde SAR een conceptueel werk van Arne Quinze.

 

Duurzaam gebouwd

SAR heeft aandacht besteed aan de duurzaamheid van het gebouw: het gebouw is niet enkel gemakkelijk opnieuw in te richten, maar het is ook bijzonder compact gebouwd. De compacte bouw en de oppervlakte van de raamopeningen zijn ontworpen voor optimale lichtinval en zo min mogelijk warmteverlies. Het gebouw is verder voorzien van hernieuwbare en duurzame energie door de combinatie van zonne-energie en condensatieketels.

Gebouw I werd door het VAi geselecteerd voor ‘de Dag van de Architectuur’ op 11 oktober 2015. Meer informatie is te vinden op www.dagvandearchitectuur.be

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners