Gebouwbeheersysteem in hotel verzekert comfort gasten en energiezuinigheid

Een hotel is een uniek ecosysteem dat op een heel aparte manier met technieken omgaat. Om in elke ruimte het ideale comfort te krijgen is een gebouwbeheersysteem dan ook geen overbodige luxe. Martin’s Rentmeesterij in Alden Biesen is niet alleen een unieke locatie, het is ook het eerste Belgische hotel dat de vruchten zal plukken van het gebouwbeheersysteem van Beckhoff Automation. CAS stond in voor de implementatie en de programmering.

De gemene deler van elk Martin’s hotel is de aparte omgeving met toegevoegde waarde op historisch of architecturaal vlak. In Alden Biesen is dat niet anders. Martin’s Rentmeesterij maakt deel uit van de uitzonderlijke site van de Landcommanderij Alden Biesen. Het gebouw mag dan wel teruggaan tot de dertiende eeuw, de gasten verlangen te kunnen genieten van hedendaags comfort.

Stefano Garofani, technisch directeur voor de Vlaamse hotels in de keten legt uit: “De keuze voor authentieke gebouwen is wat ons onderscheidt van andere hotelketens. We willen onze gasten een op-en-top unieke ervaring bezorgen waarin gastvrijheid en comfort centraal staan. Tegelijkertijd is zorg voor het milieu en duurzaam werken topprioriteit. Toen één van de onderaannemers het gebouwbeheersysteem van Beckhoff Automation voorstelde, zagen wij een mogelijkheid om aan beide voorwaarden te voldoen.”

 

Vrij programmeerbaar systeem kan meegroeien met klant

De onderaannemer waarvan sprake was CAS, specialist in HVAC-elektriciteitswerken uit Heusden-Zolder. Zaakvoerder Vincent Castermans: “Al 28 jaar produceren en plaatsen we stuurkasten voor HVAC-installaties. In die tijd zijn we geëvolueerd naar meer dan louter elektriciens. We hebben ook medewerkers in de rangen die gepokt en gemazeld zijn in het programmeren van gebouwbeheersystemen. Om die twee sterktes beter te benadrukken in de toekomst, zullen we een nieuw bedrijf oprichten: Power Pilots. Het zal zich toespitsen op alles wat bij gebouwautomatisering komt kijken: voorstudie, advies, programmeerwerk …”

Toen CAS betrokken werd in het project rond de Rentmeesterij, aarzelde de zaakvoerder dan ook niet om de voordelen van het gebouwbeheersysteem van Beckhoff Automation te onderstrepen. “Het is een vrij programmeerbaar systeem, waar alle technieken van een gebouw in kunnen worden geïntegreerd. De grote troef ten opzichte van de klassieke systemen is net die openheid: het kan meegroeien met de klant omdat er zeer eenvoudig functionaliteiten kunnen bijkomen. Je hoeft immers geen hardware te vervangen, enkel de software te programmeren”, aldus Castermans.

 

Optimalisaties voor energiezuinigheid

Voor de Rentmeesterij van Martin’s werden in eerste instantie alle HVAC-technieken geïntegreerd in het gebouwbeheersysteem. De uitdaging schuilde voornamelijk in de coördinatie van alle partijen op de werkvloer. Castermans: “Alle toestellen moeten als het ware met elkaar kunnen praten. Daarvoor hebben we twaalf borden geïnstalleerd. Door de decentrale opbouw kon de bekabeling een stuk korter, wat kosten bespaarde en meer ruimte gaf. Voor een ideale oplossing, moet je de expertise van HVAC-specialisten samenleggen met de kennis van het gebouwbeheersysteem en dan ook nog afstemmen met de IT-afdeling van het hotel. Dan pas krijg je een totaal geïntegreerd systeem. Luchtbehandeling, koeling, verwarming, alles werkt automatisch en kan vanop afstand worden bediend.”

Hierdoor heeft Martin’s het perfecte instrument in handen gekregen om zijn hotel nog beter te kunnen uitbaten. “Het systeem van Beckhoff Automation weet eigenlijk alles”, vertelt Garofani. “Ik kan het energie- en waterverbruik monitoren per kring, per gebouw en per afdeling. Op termijn zullen hieruit optimalisaties kunnen gedestilleerd worden om energiezuiniger te werken. En voor onze gasten is het comfort verzekerd. We kunnen met een druk op de knop de kamer voorbereiden volgens zijn wensen. Vroeger deed een kamermeisje dat bij het opruimen van de kamer, nu kan dat op het moment dat het nodig is.”

Deel dit artikel:
Onze partners