Geconnecteerde en slimme gevel dankzij Internet of Facades (IoF)

Schüco, leider in aluminiumsystemen, is co-initiator van Living Tomorrow. Dit partnerschap biedt een platform voor innovatie en co-creatie, en demonstreert Schüco's producten in een realistische setting. Centraal staat Internet of Facades (IoF), een kleine sensor die op alle gevelelementen wordt geplaatst. Dit resulteert in slimme gevels en ramen door de integratie van die tags en de koppeling aan het gebouwbeheersysteem.

IoF geïntegreerd in Living Tomorrow

Living Tomorrow in Vilvoorde, is een innovatieplatform waar bezoekers de toekomstige trends in wonen, werken en leven verkennen. Het is uitgerust met state of the art technologieën, van de kleinste details tot de volledige gebouwschil. Schüco, toonaangevende aanbieder van hoogwaardige raam-, deur- en gevelsystemen, is co-initiator. In totaal integreert de 50 m hoge blauwe toren 11 Schüco-systemen, waaronder de nieuwste raam-, deur- en schuifsystemen, Building Skin Control, Internet of Facades en geluidreducerende raamelementen.

De kracht van een slimme gebouwschil dankzij IoF

De volledige gevel van Living Tomorrow is voorzien van sensoren en de Schüco IoF (Internet of Facades), een slimme tag op alle gevelelementen zodat via constante monitoring een digitale identiteit wordt gegenereerd. Dit geeft een beter beeld op de onderhoudscyclus en product-upgrades worden op die manier efficiënt gepland en uitgevoerd. Dit garandeert een duurzame werking van het gebouw op lange termijn en verlengt de levensduur van de systemen.

Geert Michels, General Manager bij Schüco BeLux legt uit: “Living Tomorrow dient als showcase voor onze nieuwste ontwikkelingen. Zo doet Internet of Facades slimme gevels en ramen ontstaan. De sensoren creëren een digital twin, door het te koppelen aan het gebouwbeheersysteem. De huidige IoF.ID is een passieve sensor die wordt uitgebreid met zode actieve sensor IoF.Pulse. Deze is volledig complementair met IoF.ID en zal bijvoorbeeld de snelheid en kracht van het dichtgooien van een deur kunnen meten. Dit is essentiële informatie om predictive maintenance te kunnen optimaliseren naar gebruikersafhankelijk onderhoud.”

Alle gegevens zijn toegankelijk via de digital twin die IoF maakt, die de gebruiker altijd en overal kan opvragen met een smartphone via de IoF-app. Voor bewoners betekent dit meer inzicht, uitgebreide informatie en uiteindelijk langer genieten van zijn raam-, deur- en schuifsystemen.

Circulariteit als prioriteit

Schüco zet zich in voor de circulaire economie door elk onderdeel een unieke digitale identiteit te geven, met een ingebouwde cyclusteller. Dit maakt het mogelijk om de circulaire waarde continu te monitoren en de CO2 -uitstoot te minimaliseren.

Het systeem verzamelt en bewaart alle relevante informatie, waardoor de componenten langer in hun optimale staat blijven. Dit leidt tot een verlengde en meer duurzame levensduur van de producten. Met deze aanpak bevordert Schüco de overgang naar een circulaire economie.

Bron: Schüco
Deel dit artikel:
Onze partners