Gedeputeerde Luk Lemmens: "Verdichting Vlaamse landschap is nodig"

Vlaanderen is een aaneenschakeling van huizen, hier en daar onderbroken door een weide. De lintbebouwing overheerst het landschap. Niet goed, zegt gedeputeerde Ruimtelijke Ordening & Mobiliteit Luk Lemmens van de Provincie Antwerpen. Hij pleit op Provincie Antwerpen Vastgoed 2014, georganiseerd door Management Producties voor een verdichting van het Vlaamse landschap én voor de omgevingsvergunning. Deze vervangt de stedenbouwkundige en de milieuvergunning.

Door de omgevingsvergunning in te voeren wil de overheid de aanvragen voor gemengde projecten vereenvoudigen.  "Op papier is de omgevingsvergunning prachtig. Minder tijdverlies, efficiënter en zuiniger werken, het zijn allemaal voordelen," legt gedeputeerde Luk Lemmens uit. Toch heeft hij ook zijn twijfels: "Hoe dit in de praktijk zal uitspelen valt nog af te wachten," vertelt Lemmens.


Volksgroei

Ondertussen bekritiseert hij de planzucht van de politiek. "De overheid wil alles tot in de kleinste details plannen," vertelt hij, "Daardoor gaan er kansen verloren." De bijkomende juridisering van de maatschappij, waarbij elke bewoner wel zijn veto stelt voor eender welk project fnuikt volgens Lemmens de ontwikkeling van de steden.

En juist die ontwikkeling is broodnodig. "In 2022 zullen er 90.000 mensen meer zijn in Antwerpen," vertelt Lemmens, "Hiervan zullen er minstens 57.000 in stedelijke gebieden wonen." Die 57.000 mensen hebben natuurlijk een woning nodig. En in de stad vormt dit een probleem. "Er is nu al geen plaats meer," zucht Lemmens.

De gedeputeerde pleit dan ook voor een globale visie: "Een project staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een geheel."

Deel dit artikel:
Onze partners