Geen plaats voor een tuin? Ga voor een groene gevel met het PlantDesign procédé

De Boer is producent van bitumineuze waterdichtingssystemen en zijn vennootschap Green Roof Solutions is bekend om zijn groendaken. Minder bekend is zijn systeem van verticale tuinen, ook wel ‘plantenmuren’ of ‘groene gevels’ genoemd. Sinds november 2015, toen De Boer de Belgische en Luxemburgse markleider in groene gevelbekleding PlantDesign overnam, zet het bedrijf volop in op groene gevels.

Een verticale tuin klinkt paradoxaal en lijkt eerder iets te zijn uit de tekeningen van M.C. Escher. Toch bestaat het en is het zelfs aan een opmars bezig. Menig huis is begroend met klimop, maar een verticale tuin gaat nog een stap verder. Je kan ze namelijk ook binnenshuis installeren en zo een dubbelslag slaan door tegelijk schilderijen en huisplanten in huis te halen.

Hoe werkt het?

Een groene gevel is volgens De Boer meer dan een wand of gevel die van onder tot boven begroend is met planten. Er zijn verschillende mogelijkheden. Ofwel kies je voor een grondgebonden systeem door te werken met klimhulp in de vorm van zelfhechters zoals klimop. Maar beplanting kan evengoed hangend van bovenuit over de gevel groeien.

Er bestaat ook een tussenoplossing: werken met indirecte begroeiing die ondersteund wordt door klimhulp. Denk maar aan de wingerd en rankvormige soorten, al dan niet voorzien van plantenbakken. Al deze vormen zijn traag in ontwikkeling en nemen veel tijd in beslag voordat een volledige dichtgroei ontstaat. De Boer opteert voor niet-grondgebonden systemen waarbij de begroening als het ware hangt en onafhankelijk is van de gevel. Ze vindt haar oorsprong niet op de begane grond, maar in aparte modules voorzien van een groeimedium.

Het PlantDesign procédé: spaarzaam en organisch

Het PlantDesign procédé is een systeem waarbij modules aan een metalen rooster worden opgehangen met een aluminium frame dat in de gevelstructuur wordt bevestigd. Het is een lichtgewicht oplossing (70 – 80 kg/m² in verzadigde toestand) die kan worden toegepast op ondergronden uit beton, baksteen, staal of hout. Het systeem is toepasbaar op zowel nieuwe als bestaande gevels, binnenshuis en buitenshuis. Een geïntegreerd, computergestuurd irrigatie- en bemestingssysteem zorgt namelijk voor een optimaal groeipatroon dat aangepast is aan de seizoenen, het klimaat en de oriëntatie. Indien gewenst kan een onlinesysteem reageren op foutmeldingen van het bevloeiingsstation.

U gebruikt vooral organische componenten. Het veenmos heeft een hoog waterretentievermogen en neemt tot 14 keer zijn eigen gewicht in water op. Het hoofdbestanddeel ervan is veenmos, dat de inworteling van de vegetatie versnelt en de bloeiperiode verlengt. Het PlantDesign procédée biedt vele voordelen. Zo springt u in dit systeem bijvoorbeeld spaarzaam om met water en kunt u het zelfs hergebruiken. Bovendien gebruikt u ook vooral organische componenten en 100% recycleerbare materialen. Qua onderhoud volstaat voor binnengevels een maandelijkse kleine snoeibeurt en voor buitengevels zit u goed met één snoeibeurt per seizoen. Het grote voordeel is dat elke groengevel per definitie maatwerk is en dus kan worden afgestemd op de specifieke noden en voorkeuren van klanten

Deel dit artikel:
Onze partners