Gehry toont nieuw design voor Sunset Strip in LA

Architect Frank Gehry heeft vijf verschillende maar tegelijkertijd ook samenhorende gebouwen ontworpen voor een prominente site langs het beroemde Sunset Strip in LA. Twee grote appartementsgebouwen zullen een binnenplein omvatten met winkels en ruimte voor voetgangers en evenementen.

De vijf gebouwen op 8150 Sunset Boulevard worden verbonden door een gemeenschappelijk binnenplein op straatniveau. Het complex zal 31.000 m² beslaan, waaronder ook publieke ruimte. De site zelf verankert het oostelijke einde van Sunset Strip en kijkt toe op Hollywood Hills naar het noorden. De ontwikkeling zal lage hoogtes langs de straatkant inhouden, om zo de verhoudingen ten opzichte van de nabije gebouwen mee in rekening te brengen. Architecturale en culturele hoogtepunten zoals het Chateau Marmot en de Sunset Tower zijn eveneens te vinden in de omgeving.

 

Geïnspireerd door beroemd hotel Garden of Allah 

Gehry werd in maart aangekondigd als de architect voor dit project en zal alles zelf ontwerpen, van de gebouwen en de bijhorende interieuren tot het landschap. Hij zegt zelf geïnspireerd te zijn door de Garden of Allah, een legendarisch hotel op de Sunset Strip uit 1913, toen het oorspronkelijk als woning gebouwd werd. Het had een Spaanse stijl en was omgeven door tropische planten en fruitbomen, maar werd in 1959 vernietigd om plaats te maken voor een bankgebouw.

"Ik was toevallig in LA toen de Garden of Allah bestond en hoewel ik geen specifiek beeld kan bovenhalen om vandaag te gebruiken, toch heb ik het gevoel dat dit ontwerp op een of andere wijze steunt op die vage herinneringen uit mijn geheugen," vertelt Gehry over zijn concept voor 8150 Sunset Boulevard. "Ik wilde een gevoel scheppen van een levendige en memorabele plaats. Het is voor mij altijd belangrijk geweest om een zogenaamde goede buurman te zijn, met respect voor de omgeving. Dat is volgens mij gelukt met dit ontwerp, dat ook veel toevoegt aan de reeds erg gevarieerde buurt en gemeenschap."

 

Een binnenplein om te ontdekken

Het ontwerp betreft twee residentiële structuren die allebei sculpturaal van vorm zijn. Het oostelijke gebouw bevat 11 verdiepingen en wijst vooral naar de Sunset Boulevard en de bijhorende Crescent Heights Boulevard, terwijl het westelijke gebouw 4 extra verdiepingen bevat en eerder bij het Chateau Marmont hoort. De gebouwen zullen samen 249 units omvatten met ook bijkomende structuren voor winkels en entertainment. Zo is er een winkelgebouw van drie verdiepingen aan de straatkant dat voetgangers moet uitnodigen om het binnenplein te ontdekken. Dit binnenplein, dat zowel harde als zachte landschapsarchitectuur bevat, kan gebruikt worden voor bijzondere evenementen. In het midden van dit plein stelt Gehry een gebouw voor met een gevel die gemaakt is van stenen cilinders en kegels. 

Het ontwerp van Gehry zal in september nog beoordeeld worden op basis van de impact ervan op het milieu, één van de vele stappen in het toelatingsproces. 

 

Bron: Dezeen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage