Geklasseerde maalderij in Overijse wordt administratief centrum De Vuurmolen

De Vuurmolen in Overijse is een voormalige industriƫle maalderij gelegen vlakbij het vroegere begijnhof van Overijse. Het centrale gedeelte van de Vuurmolen (1902-1905) is wellicht het eerste bedrijfsgebouw dat volledig is opgetrokken uit gewapend beton. A2D Architects werd aangezocht om dit beschermde gebouw te restaureren en te transformeren tot gemeentelijk administratief centrum.
De Vuurmolen in Overijse is een voormalige industriële maalderij gelegen vlakbij het vroegere begijnhof van Overijse. Het centrale gedeelte van de Vuurmolen (1902-1905) is wellicht het eerste bedrijfsgebouw dat volledig is opgetrokken uit gewapend beton. A2D Architects werd aangezocht om dit beschermde gebouw te restaureren en te transformeren tot gemeentelijk administratief centrum.




Het bouwprogramma stipuleerde de verbouwing en uitbreiding van een beschermde industriële graanmolen tot een gemeentelijk administratief centrum. De bestaande gebouwen dienden tot landschapskantoren voor gemeentediensten omgevormd te worden. De uitbreiding moest een gelijkvloerse lokettenzaal huisvesten, alsook een atrium met nieuwe circulatie en een refter als dakvolume. Ook de omgeving diende opnieuw ontworpen te worden.

Het concept van het ontwerp van A2D Architects ging uit van een maximaal respect voor de bestaande typologie en materialiteit van het gebouw. Alle uitbreidingen en aanpassingen zijn discrete volumemetrische toevoegingen aan het bestaande gebouw.

Een van de belangrijkste uitdagingen bestond er in evenwicht en harmonie te vinden tussen het bestaande industrieel gebouw en de uitbreidingen. Ook diende het oorspronkelijk karakter van het gebouw behouden worden. Doordachte ingrepen op het vlak van structuur, materiaalgebruik, integratietechnieken en plan organisatie leiden tot de realisatie van een duurzaam gebouw.




De Vuurmolen kan bogen op verschillende bijzondere materialen en technieken. Zo gebeurde de structurele betonrestauratie door middel van koolstofvezeltechnieken. Het buiten zonneweringsysteem op de zuidgevel bestaat uit elektrische gestuurde verticale geperforeerde metalen luiken van Hunter Douglas. In het gerestaureerde gedeelte van het gebouw plaatste Rockfon akoestische spuitplafonds. Het verlaagde plafondsysteem in houten latten-structuur in het nieuwbouwgedeelte van het gebouw zijn dan weer opnieuw van de hand van Hunter Douglas.

Duurzaamheid was duidelijk een item als je kijkt naar o.a. de betonrestauratie d.m.v. koolstofvezeltechnieken, de topkoeling in combinatie met buiten zonneweringsysteem, de ontdubbeling en isolatie van de buitenschil van het gebouw (uitgevoerd vanuit de binnenzijde van de buitenschil) en de aanwezigheid van groene daken op de nieuwbouwvolumes.







Deel dit artikel:

Onze partners