Gelukkige verjaardag, Zjef!

Vlaanderens bekendste architect is zopas 70 jaar geworden.  Vraag een architectuurleek wie Stephane Beel, Paul Robbrecht of bOb Van Reeth is en hij zal het antwoord wellicht schuldig blijven. Eén Vlaamse architect kent (bijna) iedereen: Zjef Van Uytsel. Niet als architect, maar wel als componist en zanger van klassiekers als De Zotte Morgen en Houten kop. Zijn album De Zotte Morgen uit 1970 staat nog altijd geboekstaafd als een van de beste Nederlandstalige albums ooit. 

Zjef Van Uytsel volgde een architectuuropleiding aan Sint-Lucas in Brussel. Tijdens die studies legde hij zich ook toe op het zingen en componeren van Nederlandstalige liedjes wat in 1970 uitmondde in zijn debuutalbum De Zotte morgen. Van dat album werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Nadien volgenden nog enkele albums die niet het succes van de Zotte Morgen konden evenaren. Daarom pikte hij in de jaren 80 terug de draad op met zijn ander talent; architectuur. Hij restaureerde het gemeentehuis van Huldenberg, ontwierp onder meer de gemeentehuizen van Huldenberg en Bertem, maar ook het Nero-café in Hoeilaart en Den Egger,  het cultureel centrum van Scherpenheuvel werden, ontworpen door Zjef Van Uytsel.

Ongeveer tien jaar geleden kreeg hij terug de muziekmicrobe te pakken.  In 2007 bracht hij een nieuw album uit en ging hij weer op tournee. Hij was zelfs centrale gast op Nekka Nacht in 2009.

Zjef Van Uytsel was naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag maandag te gast op Radio 1. Het programma kan je hier herbeluisteren.  

Deel dit artikel:

Onze partners