Genomineerden Staalbouwwedstrijd 2012: SD Worx Kendall, Antwerpen

Op de staalbouwdag eind november reikte een ervaren vakjury de Staalbouwprijzen voor 2012 uit. In deze vervolgreeks toont Architectura u de bekroonde en genomineerde projecten. Vandaag is de derde genomineerde van categorie A, “niet-residentiële gebouwen", aan de beurt: SD Worx Kendall in Antwerpen.
Op de staalbouwdag eind november reikte een ervaren vakjury de Staalbouwprijzen voor 2012 uit. In deze vervolgreeks toont Architectura u de bekroonde en genomineerde projecten. Vandaag is de derde genomineerde van categorie A, “niet-residentiële gebouwen", aan de beurt: SD Worx Kendall in Antwerpen.



Foto: Eveline Boone


Dit voormalige pakhuis in de oude Antwerpse havenbuurt kreeg een nieuwe bestemming in 2009-2010. Het Antwerpse architectenbureau Stramien vormde het – met respect voor het industrieel-historische karakter – om tot de nieuwe kantoren van SD-Worx. Het gerenoveerde gebouw is een stapeling van open plateaus met een overvloed aan natuurlijke lichtinval. Achteraan tegen de scheimuur is op elke verdieping een lange kern met alle vaste voorzieningen ingeplant. Het bestaande dakvolume werd vervangen door een nieuwe transparante staalstructuur, bekleed met 'vinnen' in weervast staal. De ritmiek en regelmaat ervan verwijzen naar de rigide baksteenarchitectuur van het oude pakhuis. Ten einde de dakconstructie zo licht mogelijk te houden, koos men voor staal als constructiemateriaal. Het nieuwe dak fungeert tegelijk als verlengstuk en antipode van het bestaande gebouw. Beide vormen samen een nieuwe eenheid.

De draagconstructie van de bovenste verdieping bestaat uit portieken, waarvan de kolommen bestaaan uit T-profielen. Het is aan deze T-profielen dat de 'vinnen' in weervast staal werden gelast en vastgeschroefd. De vinnen rondom de kolommen bestaan uit gelaste platen die door de corrosievorming uit één stuk lijken geplooid te zijn. De aanhechtingen zijn met andere woorden niet zichtbaar. Er werd geopteerd voor weervast staal omwille van de visuele connectie met de rode baksteen van het bestaande gebouw. De stalen liggers blijven aan de binnenzijde zichtbaar en zijn brandwerend geverfd. Aangezien de buitenbekleding een zelfbeschermend corroderend proces is aangegaan, is er geen verder onderhoud vereist.

De constructie is zo opgebouwd dat ze – in het licht van het Cradle to Cradle-principe – nadien ook perfect gedemonteerd kan worden.


Bron: Infosteel




Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage