Gentse Monumentenprijs uitgereikt, Wintercircus twee keer bekroond

Tijdens de uitreiking van de Gentse Monumentenprijs hebben zowel de vakjury als het publiek het Wintercircus tot winnaar verkozen. Bij de particuliere gebouwen koos de vakjury voor Eethuis De Fobie, terwijl de publieksprijs naar het Twaalfkamerenbeluik gaat.

De Gentse Monumentenprijs bekroont projecten die gerestaureerd of herbestemd werden met bijzondere aandacht voor de erfgoedwaarde. De driejaarlijkse prijs werd vandaag, op woensdag 30 november 2022, voor de derde keer uitgereikt. Tijdens de ceremonie in het Sint-Baafshuis, in aanwezigheid van de tien finalisten, viel het Wintercircus twee keer in de prijzen. Zowel de vakjury als de publieksjury verkozen het project tot winnaar in de categorie publieke gebouwen. Het ontwerpteam bestond uit Baro Architectuur en SUMProject, aangevuld met VK architects & engineers (technieken en stabiliteit), NO4mad (lichtontwerp) en Omgeving (daktuin). 

De vakjury prees het gebruik van duurzame technieken en de aandacht voor toegankelijkheid, en was ook onder de indruk van de integratie van het glazen auditorium en de ruimtes voor meetings en horeca. Ook het dakterras, het groendak, en de uitdieping voor de ondergrondse rockzaal konden op veel lof rekenen. Als prijs werd een symbolische oorkonde overhandigd.

 

"Dit bouwwerk was jarenlang bedreigd, maar nu kunnen mensen er elkaar ontmoeten. Het is een kruispunt van authenticiteit, cultuur, technologie en innovatie. Een terechte winnaar in de categorie publieke gebouwen, en hopelijk een inspiratie voor andere publieke projecten."
- Filip Watteeuw, schepen -

 

Particuliere gebouwen: De Fobie en Twaalfkameren

Voor de categorie particuliere gebouwen koos de vakjury voor Eethuis De Fobie vlak bij het Zuidpark. De eigenaar krijgt een prijs voor zijn inzet om de oude porseleinwinkel te laten renoveren met respect voor de erfgoedwaarde. De vakjury loofde het geduld, de precisie en het vakmanschap waarbij de kleurrijke tegels van de gevel gereinigd, hersteld en gereproduceerd werden.

Het publiek koos dan weer voor het Twaalfkamerenbeluik, vlak bij de Papegaaistraat. De restauratie en reconstructie van het pleinbeluik van 28 huisjes gebeurde met een volledig respect voor de oorspronkelijke indeling en het originele karakter. Global Value Estate BV nam een Cadeaubon Gent en een gewoven kunstwerk van het Industriemuseum in ontvangst.

De Gentse Monumentenprijs is een organisatie van de Stad Gent en GVSALM (Gentse Vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap, Monument). De vakjury bestond uit professionals uit de sector, voor de publieksstemming brachten in totaal 4.382 mensen hun stem uit.

Deel dit artikel:

Onze partners