Geschiedenis heerst in Bokrijk, maar niet in toiletten

Een bezoek aan domein Bokrijk is een bezoek aan het verleden. Lemen huisjes, houten balken en strooien daken bepalen het uitzicht van dit beschermd stukje geschiedenis. Maar niet alles in het domein is een blast from the past. De toiletten werden grondig gerenoveerd door Egide Meertens Architecten.
 

Bij de renovatie werden er vijf toiletpaviljoenen onder handen genomen. Belangrijk was om het groene en bosrijke karakter van het domein in de sanitaire ruimtes te integreren. Omdat een boom in een toiletruimte niet meteen de meest hygiënische keuze is, werd er geopteerd voor het tweede meest natuurlijke idee.


Natuurmotieven

Bemeubeling met houtmotieven en lichtbakken met het uitzicht van een boomkruin werden geïnstalleerd in de toiletten. Zij dienen als bindmiddel tussen de moderne, hygiënische ruimte en de traditionele, natuurlijke sfeer van het park.

Doordat drie van de vijf paviljoenen deel uitmaken van de geklasseerde gebouwen binnen het domein golden er strenge regels voor de aanpassingswerken. Het was dan ook niet eenvoudig om een ruimte voor mensen met een beperking of een luierhoek te integreren. De werken moesten bovendien tijdens de jaarlijkse sluitingsperiode in oktober tot maart gebeuren.


Zuinig

Door budgettaire beperkingen werd de renovatie beperkt tot de paviljoenen. De architecten kozen voor eenvoudige maar duurzame materialen. Er werd extra aandacht besteed aan het waterverbruik. De architecten kozen voor sensorgestuurde kranen en spaarknoppen bij de toiletten die het water doseren. Automatische handdrogers en zeepdispensers zorgen voor een minimumverbruik van papier en zeep.

Deel dit artikel:

Onze partners