Gevel 2010: innovatief beton

Beton mag dan een oeroud materiaal zijn, voortdurend gaan productontwikkelaars op zoek naar nieuwe mogelijkheden en verbeterde technische prestaties. Ook op Gevel 2010 vielen er heel wat nieuwe betontechnieken te noteren, onder meer van de Belgische bedrijven Arbeco en Decomo.

Beton mag dan een oeroud materiaal zijn, voortdurend gaan productontwikkelaars op zoek naar nieuwe mogelijkheden en verbeterde technische prestaties. Ook op Gevel 2010 vielen er heel wat nieuwe betontechnieken te noteren, onder meer van de Belgische bedrijven Arbeco en Decomo.


CBR – zelfreinigend beton

Duurzaam impliceert ook onderhoudsvriendelijk en dat vormt ook de grote troef van het Tio-cement dat getoond werd op de stand van CBR. TioCem is een wit cement dat dankzij de TXActive technologie op basis van titaandioxide een zelfreinigende werking heeft. TioCem werd onder meer al toegepast voor de gevel van Decomo in Moeskroen maar is evenzeer bruikbaar voor pleinen, zoals onder meer in de esplanade van Autostadt in Wolfsburg.

    


Arbeco – PVLT-beton combineert beton met pv-cellen

Bijzonder interessant was de stand van het Cement & Beton Centrum. Hier kregen we prototypes te zien van allerhande nieuwe betontoepassingen waarvoor een producent en een ontwerper de koppen bij elkaar gestoken hadden. Dit kaderde in het programma De Energieke Gevel waaraan ook Febelarch en enkele Belgische fabrikanten hebben meegewerkt waaronder Decomo, Prefadim en Arbeco. Deze laatste firma had samen met het Nederlandse architectenbureau Van Wylick het PVLT-beton ontwikkeld.
PVLT is een toepassing van pv-folies op het betonoppervlak, gecombineerd met lage temperatuurkoeling in het beton. De lagetemperatuurkoeling wordt als leidingregister in het beton geplaatst. De koeling verbetert het rendement van de pv-folie en brengt warm water naar de warmtepomp. Om dit mogelijk hebben de ontwerper en Arbeco gestreefd naar een zo groot mogelijk oppervlak om te komen tot een maximale efficiëntie van het pv-systeem en de lagetemperatuurkoeling . Dat leidde tot een extreme golving die ook de plasticiteit van beton benadrukte.
Het PVLT-beton was twee maal aanwezig op Gevel 2010. Een maal op de stand van het Cement & Beton centrum en een maal op de eigen stand van Arbeco.
Het gaat hier wel degelijk om een prototype. Of het al dan niet zal toegepast wordt, hangt in de eerste plaats af van de vraag in de markt.


Decomo - gepolijst beton met figuratieve mogelijkheden

Ook Decomo uit Moeskroen was van de partij op Gevel 2010. Het toonde wat er allemaal mogelijk is met architectonisch beton. Zoals bijvoorbeeld gepolijst beton waar men diverse patronen in kan creëren, zoals gebeurd is in Van der Meij College in Alkmaar naar een ontwerp van B.R.T.A. Architects. 

 

     

Deel dit artikel:
Onze partners