Gevel 2010: opvallende gevelprimeurs

Architecten die op zoek waren naar iets totaal nieuws voor hun gevels, konden op Gevel 2010 hun hartje ophalen. Een kleine greep uit de innovatieve gevelmaterialen.

Architecten die op zoek waren naar iets totaal nieuws voor hun gevels, konden opn Gevel 2010 hun hartje ophalen. Een kleine greep uit de innovatieve gevelmaterialen.

Holland Composites  - kleurrijke panelen uit composietmateriaal

Heel aparte gevelmaterialen zagen we bij Holland Composites. Dit bedrijf maakt composietconstructies op basis van vacuüminjectietechnologie waar men zowel qua kleuren als qua vormen veel kanten uit kan. De architect kan zelf het uiterlijk bepalen wat hij wenst. Zo kregen we onder meer een uitvoering te zien die ontworpen was door Mecanoo.
Dat men ook qua vormgeving alle kanten uit kan, blijkt uit het feit dat de aanbouw van het stedelijk museum in Amsterdam, naar een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten in dit materiaal uitgevoerd zal worden. Het betreft een 130 meter lange overhellende witte gevel die door zijn bijzondere vorm de ‘badkuip’ genoemd wordt.

    


 

Links het interview dat Olivier Lauteslager ten beste gaf op Gevel 2010. rechts een reportage over het bureau Benthem Crouwel met veel aandacht voor de uitbreiding van het Stedelijk Museum in Amsterdam waarvan de gevel zal uitgevoerd worden door Holland Composites. Dit project is ook te zien op de foto linksboven.


 
Poly-ned – gevel van textiel

Textiel wordt steeds populairder in de architectuur. De firma Polyned speelt daar op in en stelde een aantal opmerkelijke textielgevels voor op Gevel 2010. Poly-ned is al jaren innovator in permanente geveltextiel en biedt oplossingen aan in gecoat polyesterweefsel, teflon gecoatglasweefsel, metaalgaasweefsel en composieten.
ClickTile – strakke klikgevel

ClickTile heeft zijn naam niet gestolen. Het systeem bestaat uit metalen panelen die zonder veel gereedschap met  één beweging in elkaar en tegen een metalen achterstructuur geklikt kunnen worden. Het geringe gewicht maakt ClickTile geschikt voor bijna alle soorten gevels. De ClickTile is beschikbaar in voorgecoat staal, aluminium, roestvrij staal, zink, titanium en in allerhande kleuren. Het systeem deed ons meteen denken aan de Clipon-gevel die het Genkse bedrijf Limeparts enkele maanden geleden voorstelde.Wienerberger : bakstenen naar eigen ontwerp

Wienerberger heeft de voorbije jaren het programma Ceramics & Architecture gesponsord waarin kunstenaars, architecten en ontwerpers op zoek gingen naar nieuwe mogelijkheden om met baksteen om te gaan. Een aantal van deze ideeën is daadwerkelijk in productie gegaan.
Gevel 2010 vormde het ideale decor om te zien wat dit opgeleverd heeft. Op de beurs waren onder meer bakstenen te zien die Dana Ponec ontworpen had voor een dienstencentrum in Cuijk en een bouwwerk met Z-bakstenen ontworpen door beeldend kunstenaar Mirko Krabbé.


 

 

 

Deel dit artikel:
Onze partners