Gevelstenen verbinden scholencomplex met omliggende buurt
In Bondy, net buiten Parijs, ontwierp Gaëtan Le Penhuel architectes & associés een nieuw scholencomplex dat een centrale rol speelt in de herontwikkeling van een veranderende wijk. Voor het project kozen de architecten bewust voor de crèmewitte, slanke gevelsteen linea7 9001 van Vandemoortel, geproduceerd volgens de Wasserstrich-methode en gekenmerkt door zijn natuurlijke nuance en duurzame ECO-7-size label. De genuanceerde uitstraling van deze Hand-Made baksteen versterkt de verbinding met de omliggende bebouwing en onderstreept de combinatie van eigentijdse architectuur en lokale identiteit.
Een lokale voorziening, open en gemakkelijk bereikbaar
Het programma omvat een kleuterschool, een basisschool, een vrijetijdscentrum en een cultureel centrum met een multifunctionele zaal, gerangschikt rond een centrale groene zone. Deze lay-out zal ervoor zorgen dat de verschillende functies soepel naast elkaar kunnen bestaan en dat de gebruikers een duidelijke toegang hebben. “De openbare voorziening bestaat uit twee hoofdgebouwen: de kleuterschool in het oosten en de lagere scholen in het westen, waardoor kinderen zich gemakkelijker met hun school kunnen identificeren naarmate ze verder leren en evolueren”, legt de architect uit. Het project wil de locatie openen door sterke voetgangers- en visuele verbindingen met de omliggende straten te creëren. De gebouwen zijn gerangschikt rond interne binnenplaatsen, die ademruimte bieden voor kinderen en bewoners. “De speelplaats, op hetzelfde niveau als de stad, is ontworpen als een echte stedelijke oase en een potentieel plein voor de buurtbewoners. Er zijn individuele en groepsspellen, een beplant amfitheater en een schaduwrijk terras om te picknicken.”
Een verenigend materiaal: gevelsteen als stedelijke band
Zodra ze de site bezochten, kozen de architecten voor gevelsteen voor de gevel, een materiaal dat hen voor de hand leek te liggen gezien de kwaliteit van de naburige gebouwen, die vaak uit rode gevelsteen zijn opgetrokken. In dit stedelijk weefsel dat gekenmerkt wordt door warme, minerale tinten leek de keuze voor dit materiaal het ideale middel om een dialoog tot stand te brengen met de bestaande gebouwen en tegelijkertijd het project een eigentijdse, eigen identiteit te geven. De gevelsteen resoneert op die manier dus met de lokale identiteit.
Voor dit project viel de keuze op een handgevormde gevelsteen in een lichte steenkleur, de linea Hand-Made 9001 gevelsteen. De architecten leggen hun keuze uit: “In eerste instantie dachten we aan witte gevelsteen, maar na een aantal proeven en prototypes konden we het gebouw met de steenachtige kleur goed integreren in de buurt, die vooral overheerst wordt door beige-oker tinten.” Deze keuze dient op die manier een aantal doelen: het verenigt de verschillende volumes, biedt een zachte integratie in een wijk met dezelfde tinten en versterkt de duurzaamheid en het belang van openbare voorzieningen.
De architecten werden aangetrokken door de royale afmetingen en het onregelmatige uiterlijk van deze gevelsteen, waardoor het een levendige textuur krijgt die zowel eigentijds als warm is. De lichte kleur reflecteert het licht en zorgt voor een fijne interactie met de beplante delen van het terrein. Het resultaat is een zachte, heldere afwerking die de strenge geometrie van de volumes versterkt.
Aandacht voor detail en constructieve samenhang
Technisch zijn de gevelstenen bekleed op een betonstructuur met externe isolatie, die zowel energieprestaties als visuele diepte biedt. Dit systeem combineert thermische prestaties en duurzaamheid en voegt tegelijkertijd visuele diepte toe aan de gevel. Het contrast tussen de ruwe textuur van het beton en het meer verfijnde uiterlijk van de gevelsteen voegt een discrete rijkdom toe aan de architectonische stijl. De gevelsteen wordt ook in details gebruikt, met name voor vensterbanken en lateien, waardoor een delicate modellering en een gecontroleerd ritme ontstaan. De afrondingen van het nieuwe openbare gebouw functioneert als een echo van de elegante bogen van de naburige aula.
De gevelsteen linea 9001 is hier een bindend element, zowel esthetisch als technisch. Het geeft een sobere, eigentijdse architectonische expressie, terwijl het trouw blijft aan de sfeer van de wijk. Een mooi voorbeeld van het vermogen van het materiaal om functies te overstijgen en een middel voor stedelijke en sociale cohesie te worden.
Deze linea Hand-Made gevelstenen worden voortaan op het slankere ecologische ECO-7-size formaat geproduceerd. Hiermee verduurzamen we verder de bouwsector op vlak van productie en grondstoffen, gezien zo’n 30% minder CO2 uitstoot, minder grondstoffen en minder energie gebruikt worden bij de productie van deze gevelstenen.
ECO-7-size
Deze linea7 9001 gevelsteen uit de Vandemoortel-collectie biedt meerdere voordelen die bijdragen aan duurzamer bouwen. Dankzij de ECO-7-size uitvoering wordt bij de productie ongeveer 30% minder CO₂ uitgestoten, wat de milieu-impact aanzienlijk verlaagt. Bovendien biedt deze slankere steen een geoptimaliseerde prijs-kwaliteitverhouding en kan hij verwerkt worden met traditionele metseltechnieken. De linea7 9001 combineert dezelfde hoge kwaliteit en lange levensduur als het klassieke formaat, terwijl het efficiënter transport mogelijk maakt en minder grondstoffen en energie vergt tijdens de productie. Dit maakt hem niet alleen aantrekkelijk vanuit esthetisch en technisch oogpunt, maar ook vanuit duurzaamheidsperspectief.
Met deze bewuste materiaalkeuze versterkt het scholencomplex niet alleen de samenhang binnen de wijk, maar zet het ook een belangrijke stap richting duurzamere architectuur. Het project toont hoe doordachte ontwerpkeuzes een positieve impact kunnen hebben op zowel de stedelijke omgeving als het milieu.