Gewikt en Gewogen: Anja Vissers over een 3D-geprinte maquette

Architectenbureau Anja Vissers liet de maquette van een particuliere villa printen in 3D door de firma Formando. De glooiing van het perceel en het niveauverschil van het maaiveld vooraan en achteraan de woning kon op die manier exact worden weergegeven.

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Tijdens de eerste bespreking met de bouwheer wordt het voorontwerp steeds via een 3D-maquette voorgesteld. Door de glooiing van het perceel en het niveauverschil van het maaiveld vooraan en achteraan de woning hebben wij geopteerd om deze maquette in 3D te laten printen. Deze complexe vorm kon daarbij exact worden weergegeven.


Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De bouwheer was erg verrast door de gedetailleerde weergave van de woning.


Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

De maquette werd geprint per niveau, waardoor de bouwheer de ruimtes van elke verdieping kon evalueren. Ook gaven de vereenvoudigde meubels een goed beeld van de indeling. 


Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Het volledige perceel kon niet in één geheel worden geprint, waardoor we een naad krijgen doorheen de maquette. De afwerking is dus nog voor verbetering vatbaar. 


Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

De meeste bedrijven die 3D-geprinte producten aanleveren, kunnen zelf geen 3D-model aanleveren op basis van onze plannen. Wij hebben het opmaken van het 3D-model moeten uitbesteden.


Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant? 

Wij vinden het vooral interessant voor grote en complexe projecten. 


Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De prijs ligt zeker hoger dan het alternatief in maquettekarton.

 

Deel dit artikel:

Onze partners