Gewikt en Gewogen: Bart Coenen over de Zero gevelsteen

In de rubriek Gewikt en Gewogen laten we een architect aan het woord die onlangs een nieuwe techniek of een nieuw materiaal toegepast heeft. Architect Bart Coenen mag de spits afbijten. Hij neemt de Zero gevelsteen van Vandersanden onder de loep.
Kiezen voor een nieuwe techniek of een innovatief materiaal houdt altijd een risico in. In de rubriek Gewikt en Gewogen doen architecten die pas geëxperimenteerd hebben met een innovatieve oplossing uit de doeken hoe dat experiment hen bevallen is.  Deze week neemt Bart Coenen  de Zero gevelsteen van Vandersanden onder de loep.Wat?

 

De Zero gevelsteen laat  toe om met klassiek metselwerk een voegloos uitzicht te krijgen.
Het geheim van Zero schuilt in een uitsparing aan de bovenzijde van de gevelsteen. Hierdoor verzinkt de mortelspecie voor een groot deel in de baksteen, met als gevolg dat het voeguitzicht heel beperkt blijft (4 mm).

Waarom gekozen voor deze steen?

omdat dit product een goed alternatief is voor gelijmde baksteen. op deze manier kan de gevelsteen op quasi een traditionele manier gemetst worden met het uitzicht van gestapelde stenen met een minimale voeg.

Keuze toegejuicht door aannemer en bouwheer?

Zij stonden er positief tegenover omdat ze openstaan voor het esthetische aspect van gelijmd metselwerk.

    


Sterke punten?

 

De combinatie van traditioneel metselwerk met het uitzicht van gelijmd metselwerk. Er zijn  geen speciale instrumenten of lijmproducten nodig bij de uitvoering.

Minpunten of kinderziektes?

De mogelijkheid voor andere verbanden dan halfsteens ontbreekt. Het zou niet slecht zijn om een aantal volle stenen van dezelfde productie te leveren voor details met gelijmde steen onder het stalen L-profiel boven de raampartijen.

Waar rekening mee houden?Het metselwerk kan enkel in halfsteens verband uitgevoerd worden. Dit impliceert dat de gevels vooraf goed uitgelegd moeten worden om uit te komen bij de dagkanten van ramen.

 

De kleur van de metselmortel moet afgestemd zijn op de kleur van de gevelsteen omdat de mortel toch enigszins zichtbaar blijft in de voegen van 4mm en grijze mortel gebruiken bij een donkere steen is echt niet mooi.

Voor welke projecten (niet) interessant?

Voor alle projecten is dit interessant waar het gestapelde stenen effect een esthetische meerwaarde kan bieden.

De prijs?

De prijs ligt iets hoger dan traditioneel metselwerk, omdat het rendement iets lager ligt aangezien er nauwkeuriger moet gewerkt worden. Daar staat wel tegenover dat voegen naderhand niet nodig is.Reactie van een lezer

Volgens Architect Sigfrid Gies uit Meerbeke zijn andere verbanden wel mogelijk: "De Zero Gevelsteen kan ook in een ander verband worden gemetst (bv wildverband) en zelfs met zo'n dunne voeg dat de kleur van de mortel er niet toe doet."

 

Deel dit artikel:
Onze partners