Gewikt en gewogen: BURO II over koper strekmetaal

Architectenbureau BURO II licht voor onze rubriek ‘Gewikt en gewogen’ het gebruik van koper strekmetaal toe, dat gebruikt werd voor de constructie van een semi-transparante huid rondom het Cultuurcentrum Ieper.
Architectenbureau BURO II licht voor onze rubriek ‘Gewikt en gewogen’ het gebruik van koper strekmetaal toe, dat gebruikt werd voor de constructie van een semi-transparante huid rondom het Cultuurcentrum Ieper.


Wat?

Rondom het Cultuurcentrum Ieper plaatste Metadecor een tweede semi-transparante huid van koper strekmetaal. Dat bestaat uit een metalen plaat met ruitvormige openingen, die ontstaan zijn door het gedeeltelijk insnijden en vervormen van het strekmetaal. Deze techniek laat een grote variatie qua afmetingen en types toe.


Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Bij het Cultuurcentrum Ieper wordt het vooral gebruikt als zonnewering of begrenzing tussen de verschillende terrassen. De verschillende strekmetalen koperplaten hebben allemaal andere patronen en texturen, zodat de lichtinval telkens weer anders ervaren wordt. Ook de kleur van de platen evolueert omdat men ervoor gekozen heeft om de koperplaten te laten oxideren.
Het strekmetaal werd aangebracht op haast onzichtbare gecoate aluminium dragers, hetgeen resulteert in een algemeen slanke look. De bevestiging zelf gebeurde aan de hand van aangepaste schroefplaatjes en is langs de buitenkant niet te zien.

 

    Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

 

Men reageerde enthousiast op het voorstel. Het liet immers toe om het uitgangspunt van het strak gepland en gebudgetteerd industrieel bouwconcept te combineren met het ontwerp van een modern en herkenbaar uithangbord voor de stad Ieper.


Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

De lange levensduur, de lage onderhoudskosten en de oxidelaag die tot een verkleuringsproces zal leiden. Bovendien kan koper strekmetaal eenvoudig en flexibel vormgegeven worden vanwege z’n stevigheid en z’n vermogen tot uitzetten of inkrimpen.


Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

De gesneden randen zijn zeer scherp. Enige vorm van bescherming lijkt dan ook aangewezen.


Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Koper is omwillen van zijn duurzame eigenschappen erg in trek bij dieven. Daarnaast is het als materiaal erg gevoelig voor prijsschommelingen ten gevolge van de wet van vraag en aanbod.
Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant ?

 

Dit materiaal laat toe oplossingen op maat te maken in functie van een specifiek project, wat het project zelf meteen ook uniek maakt. Anderzijds kan dat soms wel duur uitvallen.


Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De prijs ligt beduidend hoger dan bij de traditionele alternatieven.

 


 

Deel dit artikel:
Onze partners