Gewikt en gewogen: Dehullu over Corian als gevelbekleding

Voor de gevelbekleding van het Stadhuis van Harelbeke werd door Dehullu en Partners gekozen voor de toepassing van Corian. Het stadhuis vormde samen met een woning in Machelen van de Architectennv van Stijn Peeters het eerste project in Belgiƫ waarin corian werd toegepast als gevelmateriaal. In dit artikel vernemen we waarom ze voor dit materiaal gekozen hebben en wordt een balans opgemaakt.

Voor de gevelbekleding van het Stadhuis van Harelbeke werd door Dehullu en Partners gekozen voor de toepassing van Corian®..  Het stadhuis vormde samen met een woning in Machelen van de Architectennv van Stijn Peeters het eerste project in België waarin corian werd toegepast als gevelmateriaal. In dit artikel vernemen we waarom ze voor dit materiaal gekozen hebben en wordt een balans opgemaakt.


Wat?

Corian, een geavanceerd mengsel van aluminium trihydraat en acrylpolymeer, werd meer dan 40 jaar geleden uitgevonden. Het product wordt geproduceerd door DuPont. Corian is een massief oppervlaktemateriaal zonder zichtbare voegen dat zowel binnen als buiten, horizontaal als verticaal, toegepast kan worden. Het materiaal is niet-poreus en bovendien resistent tegen weersinvloeden, UV-straling en graffiti. Het is beschikbaar in 100 kleuren en laat zich versnijden, slijpen, polijsten, bewerken als hout, thermisch vervormen… Bovendien valt het perfect te combineren met andere materialen zoals tegels, roestvrij staal, hout, graniet en glas. DuPont hoopt met Corian elke architect zijn wildste ideeën te kunnen verwezenlijken.
YouTubefilmpje over de mogelijkheden van Corian.

 

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Het product is vuilafstotend zodat zowel het hellende dak als de gevel in een lichte kleur kan worden uitgevoerd. Het product is eveneens in de massa gekleurd waardoor eventuele kleine beschadigingen geen esthetische gevolgen hebben. Dit zijn meteen ook de sterke punten van dit product.


Hoe staan de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

Gezien de goeie motivering, staan zowel bouwheer als aannemer positief tegenover deze keuze.


    

    Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

 

Andere afmetingen dan de geproduceerde standaardafmetingen zorgen voor een gevoelig prijsverschil.


Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Dit materiaal kan zowel in binnen- als buitenomgeving gebruikt worden, in alle mogelijke kleuren, vormen, transparanties of motieven.  Echter moet elke toepassing technisch zorgvuldig worden overwogen.


Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

Door zijn grote mogelijkheden biedt het product een enorme ontwerpvrijheid.


De prijs. Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De kostprijs ligt hoger dan traditionele alternatieven, maar deze hebben dan ook minder mogelijkheden.Toepassing van Corian als gevelbekleding in het SeekoHotel van Bordeaux, ontworpen door KingKong


 

 

 

Deel dit artikel:
Onze partners