Gewikt en gewogen: Kim Vervloet (Flow architecten) over Ornimat gevelpanelen van SVK

Bij de verbouwing en uitbreiding van een eengezinswoning in een buitenwijk van Leuven, werd door Flow architecten gebruik gemaakt van de Ornimat gevelpanelen van SVK. Het nieuw bijgebouwde volume werd volledig bekleed met dit plaatmateriaal. Kim Vervloet van Flow architecten legt uit waarom de keuze op Ornimat viel.
Bij de verbouwing en uitbreiding van een eengezinswoning in een buitenwijk van Leuven, werd door Flow architecten gebruik gemaakt van de Ornimat gevelpanelen van SVK. Het nieuw bijgebouwde volume werd volledig bekleed met dit plaatmateriaal. Kim Vervloet van Flow architecten legt uit waarom de keuze op Ornimat viel.1)    Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

De esthetiek was een belangrijke factor. Ten eerste was er het strakke uiterlijk en het contrast met de witte crepie van de bestaande woning: de Ornimat panelen stralen meer massiviteit uit en het patroon van de panelen gaf een interessant effect met de effenheid van de crepie.   Ze konden ook gelakt worden in de kleur van de ramen.
Bovendien waren de panelen eenvoudig te plaatsen op de achterliggende houtskeletbouw van de uitbreiding en vergen ze minder onderhoud dan bijvoorbeeld houten gevelbekleding.

2)    Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De bouwheren stonden er positief tegenover. Ze wilden vooral een leuk voorstel dat in combinatie met pleisterwerk te plaatsen was en liefst in een onderhoudsvriendelijk materiaal.
De aannemer stond er eveneens positief tegenover. Hij had reeds ervaring met het verlijmen van de Ornimat panelen, wat hier ook toegepast is. Hij was zeer te vinden voor het willekeurige patroon, al moest hij er bij de uitvoering zijn hoofd erg goed bijhouden! Achteraf staat hij zelf versteld van het resultaat.

3)    Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?


De Ornimat panelen zijn stevig en vergen weinig onderhoud. Ze zijn ook esthetisch erg sterk: de panelen kunnen gelakt worden in een kleur naar wens en eender welk patroon en eender welke kleurencombinatie is mogelijk. Het is ook mogelijk de panelen te verlijmen op de draagstructuur, zodat er geen bevestigingen zichtbaar zijn.

4)    Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Geen opmerkingen

5)    Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Hetgeen waar ik zelf rekening mee proberen te houden heb, is het snijverlies. De panelen werden vooraf in de fabriek verzaagd, zodat de afmetingen klopten voor het gewenste patroon en de zijkanten van de platen mee konden gelakt worden. Bij het tekenen van het patroon werd rekening gehouden met de standaard afmetingen van de panelen, opdat zo weinig mogelijk platen moesten besteld worden.
De houten structuur achter de panelen wordt steeds zwart gemaakt opdat deze doorheen de voegjes niet zichtbaar zou zijn.

6)    Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

Naar mijn mening zeer interessant om op houtskelet te plaatsen, maar massiefbouw kan zeker ook.

7)    Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De kostprijs ligt iets hoger, vooral als men de panelen laat lakken in de kleur van de ramen. Om op de vorige vraag terug te komen, is het misschien interessanter om ze toe te passen voor voldoende grote oppervlaktes.
Deel dit artikel:
Onze partners