Gezocht: Antwerpse daken voor dakenfestival DAKkan

Stad Antwerpen organiseert in samenwerking met Ecohuis en de verschillende culturele en ontmoetingscentra in de Antwerpse districten op 18, 19 en 20 september 2020 voor de tweede keer het dakenfestival DAKkan. Met dat festival wil de stad aantonen dat een dak niet gewoon de bovenste laag van een gebouw hoeft te zijn, maar ook verschillende mogelijkheden biedt op vlak van openbare ruimte, klimaatbeheersing en (culturele) ontmoeting. Wie over een dak beschikt dat tijdens het festival benut kan worden, mag dat nu al melden.

DAKkan gaat volgend jaar voor de tweede keer door. De vorige editie, in 2018, bracht 3.000 bezoekers op de been. Tijdens DAKkan ontdekken bezoekers de stad letterlijk op ongekende hoogtes. Het festival toont welke mogelijkheden daken kunnen bieden op vlak van openbare ruimte en klimaatbeheersing en gebruikt hun vaak onbenutte oppervlakte om cultuur dichter bij de Antwerpenaren te brengen. Zo konden bezoekers tijdens de eerste editie onder meer genieten van een spelletje petanque, yoga, een concert of een film op een niet-alledaagse plek.


Stad koelen

“DAKkan is het uitgelezen moment om te laten zien hoe groendaken kunnen bijdragen aan een meer klimaatrobuuste stad”, zegt schepen voor leefmilieu Tom Meeuws. “Daken met planten, struiken of bomen houden niet enkel water vast na een regenbui, ze zorgen ook voor een betere afkoeling van de stad tijdens warme zomers. Verder bieden ze een plek aan tal van insecten en andere kleine dieren, waardoor de biodiversiteit in de stad stijgt. Een daktuin biedt dus tal van voordelen, niet enkel voor de eigenaars van het dak of de bewoners rondom, die van een groener uitzicht genieten, maar voor de hele stad.”

“In een grootstad als Antwerpen is de beschikbare ruimte schaars en komt het erop aan om alle mogelijkheden te benutten", vult schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud aan. "De Antwerpse daken kunnen we niet enkel inzetten om onze prachtige stad te vergroenen en klaar te maken voor de toekomst, we gebruiken deze vaak onbenutte oppervlakte ook om cultuur dichter bij onze inwoners te brengen. Tijdens het derde weekend van september maken onze inwoners op een laagdrempelige manier en in een unieke omgeving kennis met theater, film, concerten en andere culturele initiatieven.”


Welke daken komen in aanmerking?

Voor DAKkan 2020 slaan EcoHuis en de verschillende culturele en ontmoetingscentra in de Antwerpse districten opnieuw de handen in elkaar om een prikkelend en artistiek sterk programma te organiseren op daken. Ook vertrouwde externe partners zoals het M HKA, PAKT en Mundo-a nemen weer deel met activiteiten op hun eigen dak.

De organisatoren gaan nu op zoek naar eigenaars en huurders van private of publieke gebouwen die met hun dak aan het festival willen deelnemen. De organisatoren van DAKkan zoeken daken:

 • die bezocht kunnen worden tijdens geleide dakwandelingen.
  Het EcoHuis organiseert tijdens DAKkan verschillende inspiratiewandelingen met een gids. Deelnemers bezoeken een aantal particuliere daken en krijgen ter plekke uitleg over hoe de bewoners ze vergroend hebben. Met de tips kunnen de bezoekers nadien zelf aan de slag om hun dak klimaatrobuust te maken.
   
 • die vrij bezocht kunnen worden.
  Ook inwoners die graag op eigen initiatief tonen hoe zij van hun dak een extra buitenruimte of inspirerende groene buffer gemaakt hebben, kunnen deelnemen. Net als bedrijven die een gebruiksdak hebben en dat voor een breder publiek willen openstellen.
   
 • Waarop een culturele act of een voorstelling kan plaatsvinden.
  Tot slot worden ook grote of kleine, private of publieke gebouwen gezocht waarop eigenaars zelf iets organiseren of waarvoor de DAKkan-organisatoren een cultureel programma (vertellingen, yoga, concert, film, theater …) mogen samenstellen.

Eigenaars of huurders van interessante, toegankelijke daken die hun locatie willen openstellen tijdens het weekend van 18, 19 en 20 september 2020 kunnen dat laten weten via een mailtje naar geert.allaert@antwerpen.be.

Sfeerbeelden van het eerste Antwerpse dakenfestival DAKkan in 2018 zijn te vinden op www.dakkan.be. Je vindt er ook een inschrijvingslink voor de nieuwsbrief. Tegen de zomer van 2020 komen ook het programma en de deelnemende locaties online.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage