Gezond binnenklimaat op school voor betere leerprestaties

Een slecht binnenklimaat in klaslokalen zorgt niet alleen voor hoofdpijn, droge ogen en kelen, maar zorgt ook voor stress en concentratieverlies bij zowel leerlingen als leerkrachten. Eenvoudige maatregelen zoals Rensons ventilatie, ventilatieve cooling en zonwering kunnen dan weer bijdragen tot betere leerprestaties, zo stelt de producent. Een gezond binnenklimaat vermindert namelijk stress en concentratieverlies bij studenten.

Binnenklimaat verantwoordelijk voor leerprestaties

Wereldwijde onderzoeken hebben aangetoond dat de standaard klaslokalen muffe ruimtes zijn met verontreinigde lucht, flikkerende of verblindende verlichting en dat op warme dagen de temperatuur vergelijkbaar is met die van een sauna. Dit zorgt ervoor dat het ziekteverzuim bij leerlingen en leerkrachten stijgt en de prestaties van de leerlingen verslechteren. Eenvoudige maatregelen zoals lokalen aangepast aan het aantal leerlingen of een goede verlichting en isolatie kunnen al veel problemen voorkomen. Een gezond binnenklimaat vermindert namelijk het concentratieverlies en de stress bij de leerlingen en verbetert uiteindelijk de prestaties op school. Belangrijk voor een klaslokaal met een gezond binnenklimaat is de kwaliteit van de binnenlucht en de temperatuur. Johan Debaere, communicatieverantwoordelijke bij Renson, legt uit: “Door de verbeterde isolatie blijven vochtigheid, CO2 en andere schadelijke stoffen in het gebouw hangen, waardoor de binnenlucht wordt verontreinigd. Net daarom is het zo belangrijk om regelmatig en correct te ventileren.”

 

Renson

Renson biedt een aantal mogelijkheden voor de verbetering van klaslokalen die inspelen op deze problemen. Zelfregelende ventilatieroosters zoals de Invisivent zorgen voor de toevoer van verse lucht, terwijl afvoermonden in combinatie met een CO2-gestuurde klep de afvoer van de vervuilde lucht regelen. Er wordt nooit meer geventileerd dan strikt noodzakelijk, waardoor er geen energie verloren gaat. Bovendien vraagt het systeem slechts een minimum aan onderhoud. Ventilatieve cooling speelt dan weer in op het temperatuurprobleem dat ontstaat op warme dagen. Ventilative cooling en de beperking van de zonne-instraling overdag door een efficiënte buitenzonwering moet  oververhitting tegengaan. Hierbij worden er speciale roosters met hoge doorlaat zoals Renson type 432 gebruikt. Deze zorgen voor de toevoer van grote natuurlijke luchtstromen die het gebouw en de binnenlucht 's nachts of 's morgens afkoelen zonder energieverbruik. Windvaste screens zoals de Fixscreen of aluminium zonweringsystemen zoals luifels met Sunclips-lamellen en Loggia-schuifpanelen, weren dan weer tijdens warmere dagen de zon uit klaslokalen en voorkomen op die manier oververhitting. Toch blijft een optimale lichtinval mogelijk, want daglicht heeft een positief effect op de leerprestaties.

Deel dit artikel:
Onze partners