Gijs Van Vaerenbergh bekroond met ‘Ultima’ Cultuurprijs

De Ultimas 2017, of de Vlaamse Cultuurprijzen, zijn dinsdag uitgereikt in Antwerpen. Gijs Van Vaerenbergh won de Ultima award voor Vormgeving. Opgewekt Tienen, een burgerbeweging waar architectenbureau AST 77 toe bijdroeg, won de Ultima voor Lokaal Cultuurbeleid

Gijs Van Vaerenbergh is de kunst- en architectuurpraktijk van Arnout Van Vaerenbergh en Pieterjan Gijs. Het collectief bestaat sinds 2007 en bouwt, naast architectuurprojecten, artistieke interventies, installaties en sculpturen. Het duo bouwde de laatste jaren aan een oeuvre van site-specifieke installaties in de publieke ruimte. Het vertrekpunt daarvoor zijn architectonische typologieën zoals de kerk, de poort, de boog, de arcade, de sokkel, de kolom. Een van hun bekendste werken is Reading between the Lines, een doorkijkkerk in Borgloon.

 

Grenzen doorbreken

De jury kende de prijs voor Vormgeving toe aan dit jonge architectenduo omdat hun werk “op onnavolgbare wijze de grenzen van hun discipline overstijgt, verlegt en doorbreekt. Gijs Van Vaerenbergh is daardoor een toonbeeld van het transversale in kunst. Het doorkijkkerkje in Borgloon, het labyrint in C-Mine, de arcade in Kruibeke: telkens brengt de poëzie in staal en steen van Gijs Van Vaerenbergh kleur in het landschap.”


“Gezwind laat het duo het grensgebied tussen architectuur, beeldende kunst en vormgeving naadloos in elkaar overvloeien. Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh verstaan de kunst om conceptuele kracht op ingetogen maar grootse wijze te vertalen in een tijdloze esthetische ervaring, die jong en oud, zoekers, kenners en toevallige passanten in vervoering weet te brengen. De esthetische, soms bevreemdende, maar altijd bevragende ervaringen die zij met hun werk creëren, trekken Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh sinds enkele jaren door in het kunst- en muziekfestival van Horst, waar ze als curatoren optreden. Ook daar versmelten ze diverse kunstvormen tot een totaalervaring.”

“Het duo Gijs Van Vaerenbergh verdient deze Ultima voor zijn uiterst sterk parcours tot nu toe en als aanmoediging voor verdere groei en bloei van zijn passie, energie en talent”, aldus de jury.


Burgerbeweging bekroond

De onafhankelijke burgerbeweging Opgewekt Tienen won de Ultima in de categorie ‘Lokaal Cultuurbeleid’. Architectenbureau AST 77 verleende vanuit een jarenlang doorgedreven Ontwerpend Onderzoek hun bijdragen aan deze beweging.

Vanuit dit onderzoek ontstond er in 2014 i.s.m. OpgewekTienen en RISO Vlaams-Brabant, het initiatief ParkLife waar AST 77 samen met de burgers wilde nadenken over de “Toekomst van de Stad”. Om dit debat ook met experten aan te gaan werd in 2016 voor het eerst het StadsForum georganiseerd.

In 2018 gaat AST 77 het ontwerpend onderzoek verderzetten en met Atelier X nadenken over de 52 stedelijke bouwblokken van Tienen, met als doel de eigen stedelijke (grond)vesten te onderzoeken en trachten te begrijpen wat de menselijke hechting is aan de rijke Tiense kleigrond. Dit zal onder de titel “Bringing Earth to a Sinking Island” vanaf eind mei tot eind november tentoongesteld worden in Palazzo Mora tijdens de architectuur Biënnale van Venetië.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage