Glooiend park met zichten als drager van nieuwe sociale woonwijk (awg architecten & Petillon Ceuppens)

Het Antwerpse ontwerpbureau awg architecten heeft samen met Petillon Ceuppens, BoschSlabbers Landschapsarchitecten en ingenieursbureau Peritas de Open Oproep voor de sociale woonwijk Siegelsmarkt in Tongeren gewonnen. De ontwikkeling van de nieuwe sociale woonwijk vertrekt in het ontwerp vanuit de verbeelding van het landschap.

Het begrijpen van de landschappelijke en stedenbouwkundige situatie is noodzakelijk om een ontwerp te maken op maat van het programma, maar vooral op maat van de plek. De bijzondere identiteit en eigenheid van het glooiende Haspengouwse landschap wordt gecultiveerd en tot uiting gebracht in de nieuwe woonwijk Siegelsmarkt. Een glooiend park met zichten over de vallei vormt haar landschappelijke drager.

De stedenbouwkundige organisatie bouwt maximaal voort op de bestaande structuren. De kenmerkende hoogteverschillen, bestaande bospartijen, en het afbouwen van de gekartelde bouwranden vormen de uitgangspunten voor de compositie van de compacte woonvolumes met voor en achtertuinen. De bestaande bomen krijgen een centrale positie en sociale functie in landschappelijke kamers, de erven waar mensen samenwonen. Elke kamer heeft een eigen gezicht en schept binnen het gelaagde landschap van park, collectieve pleinen en private tuinen, herkenbaarheid en dierbaarheid voor haar bewoners.

De woningen staan als boerderijtjes met hun schuren in de wei, geschrankt en maximaal twee tot drie lagen hoog met een (over)hellend dak. De materialisatie is eenvoudig en sober op basis van hetgeen gekend en bekend is: gebakken aarden stenen voor binnen (snelbouw) en buiten (baksteen), een houten dakgebinte en onderhoudsvriendelijk buitenschrijnwerk. We stellen daar tegenover planmatige organisatieprincipes die binnen deze traditionele materialiteit en heldere draagstructuur een verscheidenheid aan invullingen toelaten, zowel voor nu als voor de toekomst, en daardoor inspelen op veranderende woonvormen en woonnoden.

De woningtypologieën lenen zich tot een ongedwongen gebruik van het landschap waarbij het interieur en het exterieur visueel een eenheid vormen en samen een relatie aangaan met de vallei en de verschillende kleinere landschapskamers. De Siegelsmarkt wil een wijk zijn met eenvoudige, vanzelfsprekende, tijdloze huizen opgaand in het groene landschap waar bewoners graag wonen en zich thuis kunnen voelen in een wijk waarop ze trots kunnen zijn.

Bron: awg architecten
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners