Goede vloerkeuze essentieel bij sportaccomodaties

Tarkett levert comfortabele, schone en duurzame vloeren die bijdragen aan een betere leeromgeving, voor kruipende peuters in kinderdagverblijven tot studenten in bibliotheken. Tarkett heeft vloeroplossingen ontwikkeld volgens het ontwerp en de functionele vereisten van klaslokalen, auditoria, sportzalen, laboratoria en tal van andere ruimtes in onderwijsvoorzieningen. Omdat leerlingen het symbool zijn van de volgende generatie, ontwikkelt Tarkett duurzame vloeroplossingen die voldoen aan de hoogste normen inzake toegankelijkheid, hygiëne en binnenluchtkwaliteit.

Vanuit de overheid wordt aandacht besteed aan bewegen op school in een aangepaste infrastructuur. Zo werd een project opgestart met als doel de leerlingen en leerkrachten meer aan het bewegen te krijgen. Daarnaast probeert de overheid de infrastructuur te verbeteren door subsidies toe te kennen aan scholen die hun schoolsportinfrastructuur willen openstellen. 

In juni 2018 werd daar voor de tweede keer een oproep toe gedaan. Opnieuw met succes: 167 dossiers werden ingediend, 87 scholen werden geselecteerd en zullen kunnen rekenen op een subsidie. In totaal worden voor 11 miljoen euro subsidies toegekend, waarvan iets meer dan 10 miljoen euro voor infrastructuurwerken.

Basketbal, volleybal, handbal, voetbal,… In sporthallen vinden er tal van activiteiten plaats die de vloeren danig op de proef stellen. Sportvloeren moeten – net zoals vloeren in fitnesscentra – aan specifieke eisen voldoen om maximaal comfort te bieden. Bovendien moeten de vloeren slijtvast en onderhoudsvriendelijk zijn. 

 

Vereisten

Tarkett biedt het juiste product voor elk specifiek gebruik. Zo wordt er bij het voorstellen van vloeroplossingen rekening gehouden met het profiel en leeftijd van de gebruikers, het type en niveau van de gespeelde sport, het aantal uur gebruik,…

Sportvloeren moeten perfect egaal zijn en een goede glijweerstand bieden. Tegelijk moeten ze ook uitnodigen om te sporten. Een ‘motiverend’ design is daarvoor de oplossing. Sportvloeren krijgen het hard te verduren: zweetplekken, stof, vuil en strepen. Ze moeten dan ook snel en eenvoudig kunnen worden schoongemaakt. Voor een optimale hygiëne is het belangrijk om de vloeren bacterie- en geurvrij te houden.

Sportvloeren zijn verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. Vinyl en hout worden veel gebruikt, een combinatie met een vinyl of linoleumtoplaag is eveneens mogelijk.  Verder adviseert Tarkett bij de keuze van de juiste ondervloer en levert ze  bijbehorende accessoires.

Dit zijn de voornaamste vereisten waaraan vloeren voor sporthallen moeten voldoen:

  • goede schok- en geluidsabsorptie
  • bestand tegen veelvuldig gebruik en slijtage
  • garantie op goede luchtkwaliteit
  • onderhoudsvriendelijk

 

Globale aanpak

Door Tarketts geïntegreerde vloeroplossingen voor alle ruimtes, zoals inkom, kleedkamers, douches, lockers, gangen en administratieve ruimtes en sportterrein, zijn projecten makkelijker opvolgbaar en kunnen kleuren beter op mekaar worden afgestemd.  

 

Een ruimte voor vele doeleinden

En wat als een school haar sporthal wil gebruiken tijdens de examens of voor evenementen? Tarkett voorziet ook dan de juiste oplossing: beschermende vloeren, zoals Protect tiles of Touchdown, kunnen gemakkelijk en snel worden aangebracht, hebben een hoge slijtweerstand en zijn een duurzame oplossing.

Bron: Tarkett
Deel dit artikel:
Onze partners