Grafton Architects wint Mies van der Rohe Award 2022 met Londens universiteitsgebouw

In BOZAR in Brussel zijn zopas de winnaars bekendgemaakt van de Mies van der Rohe Awards 2022. Het Ierse architectenbureau Grafton Architects is bekroond met de architectuurprijs voor het project Town House, een onderwijsgebouw ontworpen voor Kingston University in Londen. Het Spaanse bureau LACOL ging met La Borda, een coöperatieve huisvesting in Barcelona, aan de haal met de prijs voor Opkomende architectuur. Voor de Belgische finalist - de nieuwe vleugel voor Z33 in Hasselt van de Italiaanse Francesca Torzo – blijft het bij een knappe finaleplaats.

Architectuurprijs

Het is lang niet de eerste keer dat Yvonne Farrell en Shelley McNamara zich laten opmerken met een prestigieuze architectuurprijs. In 2020 werd het Ierse duo al bekroond met de Pritzker Prize. Eerder dit jaar werden ze ook in ons land gelauwerd met een eredoctoraat van de KU Leuven.

Het winnende project Town House wordt bekroond omwille van zijn opmerkelijke omgevingskwaliteit die een uitstekende sfeer creëert om te studeren, te dansen, samen te komen en samen te zijn. 'Het gebouw creëert een emotionele ervaring van binnenuit en dankzij de zuilengalerij die de gevel uitmaakt en op verschillende niveaus een huiselijke sfeer creëert. Town House biedt onderdak aan dans-, bibliotheek- en studieruimten door gebruik te maken van lagen van stilte en lagen van geluid die perfect samenwerken. Dit is de eerste keer dat een universiteitsgebouw de architectuurprijs wint en het toont aan dat er behoefte is aan openbare onderwijsprojecten met de kwaliteit van dit gebouw, dat het leven van mensen waardig maakt door onderwijs en samenzijn en dat iedereen dezelfde onderwijskansen biedt’, klinkt het bij de jury.

Het is meteen ook de laatste keer dat een project uit het Verenigd Koninkrijk de EUMiesAward wint, aangezien het land uit de Europese Unie is gestapt.


Prijs voor Opkomende Archituur

‘La Borda van LACOL in Barcelona is transgressief in zijn context omdat, hoewel de woningbouw voornamelijk wordt gedomineerd door macro-economische belangen, het model in dit geval is gebaseerd op mede-eigendom en medebeheer van gedeelde middelen en capaciteiten. Het model gaat verder dan het specifieke project van coöperatieve huisvesting: de studio wordt ook gerund als een coöperatie waar veertien professionals met verschillende expertise een rolmodel en een actief instrument bieden voor het bevorderen van politieke en stedelijke verandering, gebaseerd op sociale, ecologische en economische duurzaamheid’, aldus de jury.


Z33 behaalt finaleplaats

De twee winnende projecten zijn gekozen van een longlist van 532 projecten uit 41 landen, waaronder ook 26 Belgische projecten. Ontdek ze hier  Met Z33 in Hasselt (Francesca Torzo), Melopee in Gent (Xaveer De Geyter Architects) en Gare Maritime in Brussel (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. JDMA en Bureau Bouwtechniek) prijkten drie Belgische projecten op de shortlist van deze prestigieuze architectuurprijs. Alleen Z33 schopte het tot de vijf finalisten, samen met 85 sociale woningen in Cornellà de Llobregat van peris+toral.arquitectes; Frizz23 in Berlijn van Deadline (Britta Jürgens + Matthew Griffin); de Spoorwegboerderij in Parijs van Grand Huit en Melanie Drevet Paysagiste

Francesca Torzo won onder meer ook al de Italiaanse architectuurprijs in 2020 voor de nieuwe tentoonstellingsvleugel – Vleugel 19 - van Z33 in Hasselt. De bijzondere buitenkant van ruitvormige bakstenen sluit aan bij de baksteenarchitectuur van zowel het bestaande tentoonstellingsgebouw Vleugel 58 als het aangrenzende begijnhof. De twee vleugels zijn verschillend, maar vullen elkaar aan en vormen een geheel. Ze passen als een puzzelstuk tussen het Jenevermuseum en de historische begijnhofsite. (lees meer).

Bij de vorige editie, in 2019, lieten de Belgische architecten zich opmerken met 21 nominaties. Twee Belgische projecten behaalden toen een finaleplaats: PC Caritas in Melle van architecten de vylder vinck taillieu en het Skanderbeg Plein in Tirana, Albanië, van 51N4EPlant en Houtgoed, Anri Sala en iRI. De verbouwing van 530 woningen - Grand Parc Bordeaux van Lacaton & Vassal-architectesFrédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture werd in 2019 uitgeroepen tot winnaar.


Prijsuitreiking op 12 mei

De prijsuitreiking van de 2022 European Union Prize for Contemporary Architecture |Mies van der Rohe Awards vindt plaats op 12 mei plaats in het Mies van der Rohe Paviljoen, als onderdeel van een reeks debatten en conferenties voor alle doelgroepen. Er zal ook een presentatie zijn van de catalogus met de 532 voor de Award 2022 genomineerde projecten, de tentoonstelling en een voor iedereen toegankelijk feestelijk evenement. 

Bron: Fundació Mies van der Rohe
Deel dit artikel:

Onze partners