Green Good Design Award voor hoofdzetel Renson

Renson heeft voor zijn hoofdzetel in Waregem (Belgiƫ), ontworpen door Crepain Binst en VK Engineering, de Green Good Design award 2009 in de categorie architectuur behaald.
Renson maakt bekend dat zijn hoofdzetel in Waregem (België) de ‘Green Good DesignTM’ award 2009 in de categorie architectuur kreeg. Het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en het Chicago Athenaeum – Museum of Architecture and Design kozen het innovatieve gebouw van Renson voor zijn gezond en milieubewust ontwerp. Het gebouw werd ontwikkeld door architect Jo Crepain en studiebureau VK Engineering. Renson bouwde zijn landschapskantoor volgens het Healthy Building Concept, dat er in bestaat het gebouw op een 100 % natuurlijke wijze te ventileren en te koelen: energiezuinig en milieubewust.De ‘Green Good Design’ awards zijn bedoeld om het Modernisme te promoten aan een breed publiek. Ze zetten o.a. bedrijven, instanties en mensen in de kijker die constant streven naar innovatie en superieur design, maar ook oog hebben voor het milieu - energiebesparing, vermindering van giftig afval, … - en de gezondheid van de mens. Het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en het Chicago Athenaeum – Museum of Architecture and Design kozen het innovatieve gebouw van Renson voor zijn gezond en milieubewust ontwerp. Andere winnaars zijn Mercedes Benz (F700 Concept Car), Whirlpool (Duet Washer & Dryer), het hoofdkwartier van het World Wildlife Fund, …

“Deze award bewijst weer dat de naam Renson synoniem is voor de creatie van een gezond en comfortabel binnenklimaat,” zegt CEO Paul Renson. “Alles wat we doen, doen we uiteindelijk voor het comfort of het ‘well-being’ van de eindconsument. In eerste instantie ontwikkelen wij al onze oplossingen in functie van een gezond binnenklimaat. Naast de gezondheid van de mensen zijn ook het akoestisch en thermisch comfort belangrijke factoren! Wij zoeken naar oplossingen om de gebruiker in alle rust te laten genieten van een goede luchtkwaliteit en een aangename temperatuur in het gebouw. En het oog wil ook wat … of net niet! Er wordt immers niet alleen aandacht besteed aan het functionele aspect van de systemen, maar eveneens aan het design. De huidige generatie ventilatie- en zonweringsystemen wordt dan ook gekenmerkt door discretie: onzichtbare integratie in eender welke bouwstijl.”

De hoofdzetel van Renson in Waregem werd ontwikkeld door architect Jo Crepain en studiebureau VK Engineering. Dit elegant kantoorpand op stelten langs de autosnelweg Gent-Kortrijk combineert een innovatieve bedrijfsarchitectuur met milieuvriendelijke hedendaagse technologie en met aandacht voor de gezondheid van de werknemers. Het werd gebouwd volgens het Healthy Building Concept van Renson. Dit energiezuinige concept streeft naar een comfortabel en zuurstofrijk binnenklimaat in conformiteit met het Kyoto protocol en biedt een alternatief voor de airco die de energiefactuur gevoelig laat stijgen en bovendien vaak tot gezondheidsklachten leidt.

Zuurstof is immers het levenselixir voor ons lichaam. Het geeft ons energie, het verbetert ons concentratievermogen en gaat de vermoeidheid tegen. Iedereen weet dat we zonder zuurstof niet kunnen leven. Zonder voedsel en drank kunnen we enkele dagen overleven, zonder zuurstof zijn we na enkele minuten dood. Ongezonde, warme werk- en woonomgevingen zonder voldoende verse lucht leiden dan ook vaak tot gezondheidsproblemen: hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, irritaties van ogen, neus en keel, allergische reacties en infecties. Net daarom is het zo belangrijk om regelmatig en correct te ventileren en te zorgen voor een aangename binnentemperatuur.

Basisventilatie


Het Renson Healthy Building Concept biedt een gezonde luchtkwaliteit via natuurlijke basisventilatie. Conform de normen wordt door middel van voldoende verse buitenlucht de verontreinigde binnenlucht uit het gebouw verdreven volgens het principe van toevoer, doorvoer en afvoer van lucht. Renson zorgt voor de toevoer van verse lucht via ventilatieroosters of akoestisch dempende ventilatiesystemen. Daarnaast wordt het hele jaar door een aangename temperatuur bereikt via de beheersing van de zonne-instraling door middel van een efficiënte buitenzonwering en het toepassen van intensieve natuurlijke ventilatie tijdens de nacht. Deze Night Cooling maakt gebruik van grote hoeveelheden koele buitenlucht om het thermisch comfort optimaal te houden met een minimaal energieverbruik. De debieten liggen hier tien maal hoger dan nodig voor basisventilatie. Renson bereikt dit door de installatie van roosters of een lamellenwand met geïntegreerd muggengaas.

Resultaat van deze combinatie van natuurlijke basisventilatie, Night Cooling en buitenzonwering: stijging van de productiviteit en het rendement van de mensen die in het gebouw leven en werken en bovendien een energiebesparing van 50 % in vergelijking met andere soortgelijke gebouwen zonder het Healthy Building Concept.

Het gebouw van Renson is in het verleden al vaker in de architectuur- en energieprijzen gevallen, waaronder de Aluminium Award (Nederland) en de Electrabel Energy Award (België). Bekijk ook de andere winnaars van een ‘Green Good Design’ award op www.europeanarch.eu. Voor meer informatie omtrent het ‘Green Good DesignTM’ programma kan U terecht op de website van het Chicago Athenaeum www.chi-athenaeum.org).

Deel dit artikel:
Onze partners