Grijze leien brengen rust in kleurrijke school

Leefschool ’t Zandhofje is als pilootproject voor passieve scholenbouw zo compact mogelijk opgevat. Dat resulteerde in een laag sheddak met een lichtstraat dat daglicht het gebouw in trekt. De daklichten met zonneschermen zijn op het zuiden gericht, voor een goede balans tussen daglichttoetreding en warmteverlies. Nachtelijke freecooling en een sterk uitgebouwde ventilatie zijn de technische noemenswaardigheden.

a33 architecten koos binnenin voor een witte tint, afgewisseld met een fel kleurenpalet in de vloerbekleding en het inkomportaal van de klasjes. De buitenzijde hield het architectenbureau sober in monochroom grijs, een kleur die terugkomt in de roosters, het schrijnwerk en de vezelcementleien. Op die manier brengt a33 architecten rust in het plastische en dynamische gebouw en integreert het de school beter in de natuurlijke omgeving.

Met de vezelcementleien voldoet het gebouw vlot aan de brandnormen en door de driedubbele dekking en korte afstand tussen de latten is de gevel ook stootbestendig.

 

Technische fiche

Locatie: Zandhoven

Architecten: a33 architecten, Leuven

Type: Nieuwbouw

Projectgrootte: 2.233m²

Draagstructuur: Betonskelet voor gevel, dragende binnenwanden in silicaatsteen, hout en staal voor daken

Leien: Alterna 60 x 32 - Lood - Halfsteensverband

Bron: Eternit
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners