Groen parkeren nog steeds metaforisch voor RE-ST

In 2013 leverde RE-ST architecten een van zijn eerste projecten als bureau af. Groen parkeren, dat in de oorspronkelijke opdracht niet zo groen was. De opdracht van Eigen Haard NV luidde immers om 20 garageboxen neer te planten in een verkaveld gebied. Dat om de stijgende parkeerdruk op te vangen en deze lege restruimte op te vullen.

Sociaal kapitaal

Tim Vekemans en Dimitri Minten gingen daar niet zomaar mee akkoord. Ze vonden het belangrijk om te kijken naar de historische en sociale context. De opdrachtgever wilde het perceel volbouwen, maar de architecten slaagden erin hem te overtuigen slechts negen garageboxen te voorzien en de overige grond te bewaren als volkstuin, of sociaal kapitaal zoals Tim Vekemans het verwoordt. “We deden eerst een voorstel om die negen garages als glazen serres te bouwen, zodat ze de garageboxen bij ongebruik als serres voor de volkstuin konden dienstdoen. De buurt wou de parkeergarages boycotten, niemand stond te wachten op garages.”

 

Rode baksteen

Uiteindelijk besloot de opdrachtgever toch niet om glazen serres neer te zetten, maar garageboxen in baksteen. Geïnspireerd door de omgeving kozen ze een rode baksteen en golfplaten daken. Vormelijk doen de garages denken aan de glazen serres van buurtbewoners die ondertussen op het terrein verschenen. De wateropvang van de golfplaten daken zorgt voor irrigatie van de moestuinen. “We zijn er afgelopen zomer nog eens gaan kijken, en het project bloeit nu, letterlijk en figuurlijk. De buurtbewoners gebruiken het echt en zijn ook dankbaar voor die ruimte. Het was de start van ons bureau en het zegt nog altijd heel veel over wie we zijn.”

Re-st staat naar eigen zeggen voor weerstand tegen bouwen en empathie voor het sociaal kapitaal van een plek. Groen parkeren is voor het bureau een erg metaforisch project geworden.

Bron: Archined

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage