Groendaken fleuren passiefgebouw Les Trèfles in Anderlecht op

In 2017 werd het markante gebouw “Les Trefles” in Anderlecht in gebruik genomen. Deze school plus sportcomplex biedt plaats aan 750 kleuters en scholieren, maar fungeert ook als pleisterplaats voor sportclubs en verenigingen. Voor het ontwerp van dit opmerkelijke gebouw, een slimme combinatie van passiefbouw, duurzaamheid, pedagogie èn groenvoorzieningen, ontving ÁRTER Architects uit Brussel de Batexprijs.

Dankzij de ronde vorm van de school (met 4 onderling verbonden cirkels die een klaverblad uitbeelden) was er 20% minder geveloppervlakte nodig ten opzichte van traditionele, vierkante gebouwen.

Speciale aandacht werd besteed aan het verhogen van de bewegingsdynamiek van de jeugd; uit onderzoek blijkt namelijk dat cirkelvormige gebouwen uitnodigen tot meer bewegen. Aangezien de gebouwen ook via de daken toegankelijk zijn werden een aantal glijbanen voorzien – dit tot groot jolijt van de spelende bengels.

 

Groendaken

Vice Verda stond in voor de groendaken, en deed daarbij een beroep op de oplossingen van ZinCo Benelux. De platte daken, met een oppervlakte van 4.800m², werden uitgevoerd met de systeemopbouw met ZinCo Floradrain FD25. Zo werd er een biodiversiteitsgroendak met sedum, kruiden en bloemen van gemaakt.

Voor de 800 m² aan hellende daken werd, gezien de zeer steile helling (> 45°), gekozen voor een systeemopbouw met ZinCo Georaster en voorgeteelde sedummatten. ZinCo Georaster is een uitstekende oplossing voor steile groendaken.

Afschuiven van het substraat is hierbij niet mogelijk, en op geen enkele plaats is er doorboring van of aanhechting aan de waterdichting. Het is bovendien een uniek gepatenteerd systeem. De Georasters worden onderling aan elkaar geklikt

Bron: ZinCo
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners