Grondige renovatie sociale woningblok met Colormat gevelplaten

In de Oud-Strijderslaan in Lokeren staat een groot appartementsblok van sociale huisvestingsmaatschappij Tuinwijk. 83 woongelegenheden werden er aangepast aan de nieuwe noden van de bewoners. Architectenbureau Keppens-Schelfout uit Lokeren stond in voor het ontwerp en gebruikte de gevelplaten van SVK. 

Het architectenbureau ontwerpt geregeld sociale woningbouwprojecten in het Waasland. Jackie Schelfout, mede-zaakvoerder, licht toe waarom: “Met een beperkt budget moesten we aan de vele kwaliteitseisen voor sociale woningen voldoen. Dat dwong ons om creatief te zijn en nieuwe oplossingen te bedenken. In dit geval moesten we het appartementsblok grondig renoveren. Het is binnenin volledig gestript en krijgt aan de buitenzijde een nieuwe huid, afgewerkt met Colormat gevelplaten van SVK. Daarnaast herschikten we de meeste niet-dragende wanden om het aantal slaapkamers te verminderen van drie naar twee en vervingen we bijna alles, zoals de technische installaties en de vloeren.”

De architecten besteedden ook veel aandacht aan de rolstoeltoegankelijkheid. Ongeveer tien procent van de woningen diende uitgerust zijn voor mindervaliden, met onder andere een inrijdouche, een aangepaste keuken en een toegankelijk terras. Veel werk dus, terwijl het gebouw de hele tijd bewoond bleef. “We werkten daarom in vier fases van twintig appartementen, per verticale zuil. Zo’n werkwijze vraagt natuurlijk om extra planning en aandacht voor veiligheid. De bewoners vonden tijdelijk een onderkomen in een ander deel van het gebouw.”

 

Gevelplaten

Het wat doffe gebouw is nu lichter en bevat meer kleur. De traphallen kregen een gevel van blauw polycarbonaat, waardoor ze helderder zijn dan daarvoor. De rest van de buitenzijde krijgt twee soorten Colormat gevelplaten van SVK voor een moderne look. Als basis gebruikten Piet Keppens en Jackie Schelfout daarvoor de witte Jasmine en als invulling de donkergrijze Charcoal.

“Colormat is een aangenaam materiaal in mooie kleuren, het gebouw krijgt er een sfeervolle uitstraling door,” aldus Schelfout. Ook de aannemer, Bekaert Building Company, werkte graag met de Colormatplaten van SVK. Daar was het vooral de service van het bedrijf dat het hem deed. “Die service is inderdaad een groot pluspunt,” aldus de projectverantwoordelijke. "SVK gaf advies bij de detailtekeningen, echt belangrijk bij hoogbouwprojecten zoals dit. Ook onze onderaannemer werkt graag met SVK. De keuze was dus snel gemaakt.”

 

 

Technische info

De SVK Colormat vezelcement gevelplaten worden tijdens de productie in de massa gekleurd en krijgen een kleurloze hydrofobering waardoor ze water en vuil afstoten.
De Colormat gevelplaten zijn 8 mm dik en zijn verkrijgbaar in twee standaardafmetingen (3050 x 1220 mm en 2500 x 1220 mm) en in 12 verschillende tinten.  

Deel dit artikel:
Onze partners