Haal het beste uit uw pelletkachel

Een pelletkachel installeren is een zeer relevante keuze in de huidige energiecontext. Maar hoe kan het rendement van de kachel nog verder worden geoptimaliseerd? Naast de efficiëntie van het gekozen toestel kan men de prestaties gemakkelijk verbeteren door eenvoudigweg aandacht te besteden aan het schoorsteenkanaal. De concentrische schoorsteen PGI van Poujoulat maakt het mogelijk 5 tot 10 punten extra rendement te halen en tot 10% te besparen op het jaarlijkse brandstofverbruik. Bovendien kan het PGI-schoorsteenkanaal worden gekoppeld aan de verschillende AIRWOOD-oplossingen. Dat zijn systemen voor de verdeling van warme lucht en zo de andere kamers van het huis verwarmen.

Een pelletkachel installeren voorziet aanzienlijke geldbesparingen op het dagelijkse verbruik, een flexibele, directe en aangename verwarmingsbron, gebruiksgemak en een vlotte installatie. In een nieuw huis kan de pelletkachel bijvoorbeeld een perfecte vervanger zijn voor de centrale verwarming in het laagseizoen (en zo het gas- of stookolieverbruik verminderen), maar hij is ook de ideale aanvulling op een warmtepomp. Het zal het extra comfort bieden dat de warmtepomp soms moeilijk kan behouden bij zeer koud weer. Het zal ook de energetische autonomie van het huis versterken. Bij renovatie is de pelletkachel perfect geschikt voor de meeste situaties bij de bouw van bijvoorbeeld aanbouw of veranda’s, en tegen een lagere kostprijs.

Optimalisatie van de efficiëntie en van de installatie van het toestel

Naast het rendement van het gekozen toestel kunnen de prestaties gemakkelijk worden verbeterd door bijzondere aandacht te besteden aan het ontwerp van het schoorsteenkanaal waarop het toestel zal worden aangesloten. In technisch partnerschap met de meeste Europese fabrikanten van pelletkachels, ontwikkelt Poujoulat al 15 jaar een concentrisch rookkanaalsysteem met de naam PGI, zowel voor de aanleg van nieuwe rookkanalen als voor de renovatie van oude bestaande rookkanalen.

Een concentrisch rookkanaal werkt volgens het natuurkundige principe van het natuurlijke evenwicht van de stromen tussen de (hete) rook die door het centrale rookkanaal wordt afgevoerd en de (koelere) luchttoevoer, die nodig is voor de verbranding via het buitenste rookkanaal. Door de permanente warmte-uitwisseling tussen deze twee stromen kan de schoorsteen op een gesloten manier functioneren ten opzichte van invloeden van buitenaf. Zodoende voorziet het concentrische rookkanaal het toestel ook van voorverwarmde verbrandingslucht. Als een turbo-effect (dankzij de voorverwarming van de lucht) wordt het rendement van het toestel rechtstreeks beïnvloed en haalt men van 5 tot 10 punten meer rendement.

Nog verder gaan?

In het geval van een nieuwe woning of een ingrijpende renovatie kan het concentrische schoorsteenkanaal PGI worden gekoppeld aan de verschillende AIRWOOD-oplossingen die het mogelijk maken, via de op het schoorsteenkanaal geïnstalleerde warmtewisselaar, de warme lucht in andere woonruimten te decentraliseren.

 Op die manier kan de pelletkachel het hoofdverwarmingssysteem van het huis worden. AIRWOOD is:

  • AIRWOOD ALLIANCE die de mogelijkheid biedt tot koppeling met de dubbele stroming ventilatie van het huis.
  • AIRWOOD SUNWOOD dat in combinatie met zonnepanelen nog meer mogelijkheden biedt voor warmteterugwinning maar ook voor free-cooling (=gratis koelen ‘s nachts) in de zomerperiode.
  • AIRWOOD COMFORT+, dat de installatie voorziet van een warmeluchtverdeelcircuit en daarmee alle enkelvoudige stroming ventilatiesystemen in eengezinswoningen vervolledigt.

De PGI- en AIRWOOD- systemen van Poujoulat, beheerste innovatie

De PGI- en AIRWOOD- systemen van Poujoulat, beheerste innovatie Poujoulat, de belangrijkste Europese fabrikant van schoorsteenkanalen, heeft een unieke expertise ontwikkeld, onder andere op het gebied van concentrische rookkanalen. Niet alleen door de ontwikkeling en de productie van gecertificeerde producten van hoge kwaliteit die aan alle situaties voldoen, maar ook door deze systemen tot op heden in het laboratorium op meer dan 500 modellen te hebben getest. Dankzij deze tests, die in nauwe samenwerking met de grote Europese merken van apparaten zijn uitgevoerd, kan Poujoulat vandaag lijsten van voorgeschreven apparaten/rookkanalen publiceren.

Bron: Poujoulat
Deel dit artikel:

Contacteer Poujoulat BeLux

Onze partners