Happel Cornelisse Verhoeven Architecten herenigt Museum Mayer van den Bergh met familieresidentie

Het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh breidt uit. Het aanpalende hoekhuis - ooit het ouderlijk huis van kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh - en een nieuwbouw maken in de toekomst deel uit van het museum. Het museum sluit de deuren voor het publiek op 22 april 2025. In de lente van 2026 start AG Vespa met de renovatiewerken en de heropening is voorzien voor 2029. Tijdens de sluiting blijft een belangrijk deel van de collectie – inclusief de vele topstukken – zichtbaar voor het Antwerpse en (inter-)nationale publiek in binnen- en buitenlandse musea.

Het voorontwerp voor de renovatie en uitbreiding van Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen is klaar. Het naastgelegen stadspaleis, dat tot 2021 het districtshuis van Antwerpen huisvestte, gaat deel uitmaken van het museum. In de toekomst start het museumbezoek in deze voormalige woonst van de familie Mayer van den Bergh.

Voor dit ambitieuze restauratie- en renovatieproject slaan de Raad van Regenten, die eigenaar is van de collectie en het historische museumgebouw, en de stad Antwerpen de handen in elkaar. Aan de Vlaamse overheid vraagt de stad een investeringssubsidie. Happel Cornelisse Verhoeven Architecten BV staat in voor het ontwerp en werkt hiervoor samen met het Britse architectenbureau van Julian Harrap, gespecialiseerd in de restauratie van historisch erfgoed. 

Uniek erfgoedverhaal

Henriëtte Mayer van den Bergh, de moeder van Fritz, liet het privémuseum in 1901-1904 bouwen. Fritz was een bevlogen kunstkenner die op nauwelijks tien jaar tijd een collectie vol topstukken bij elkaar verzamelde. Na zijn plotse overlijden realiseerde moeder Henriëtte met veel daadkracht de onvervulde wens van haar zoon: de bouw van een eigen museum. Stad Antwerpen en een Raad van Regenten beheren sinds 1951 samen gebouw en collectie.

Directeur Museum Mayer van den Bergh, Carl Depauw: "Met deze uitbreiding - waar woning en museum opnieuw worden herenigd - maakt het Museum Mayer van den Bergh een afspraak met de geschiedenis, met een beloftevolle blik op de toekomst". Het historische museum opnieuw verenigen met het voormalige woonhuis van de familie Mayer van den Bergh is een unieke kans. Het bijzondere erfgoedverhaal van Fritz en Henriëtte komt zo volledig tot zijn recht.

Meer ruimte, meer comfort

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten herstelt het leegstaande hoekgebouw tot een sfeervol stadspaleis, en brengt het huidige museum zoveel mogelijk terug naar de situatie van 1904, het jaar dat het zijn deuren opende. De unieke historische sfeer van het museum wordt op die manier gekoesterd en versterkt en tegelijk zorgen hedendaagse inzichten en technieken voor de best mogelijke bewaar- en presentatieomstandigheden van de collectie. Met meer dan 60 topstukken op de Vlaamse topstukkenlijst heeft Museum Mayer van den Bergh immers een uitzonderlijk kwalitatieve kunstcollectie in huis.

Met de extra nieuwbouw aan de achterzijde van het museum krijgt Museum Mayer van den Bergh de ruimte om meer bezoekers in alle comfort te ontvangen. Een gastvrij onthaal met museumshop, een semipublieke binnentuin, zalen voor tijdelijke expo’s, een educatieve ruimte en een gloednieuw bezoekersparcours zorgen voor een hoogstaande museale beleving, zonder afbreuk te doen aan de intieme huiselijke sfeer die het museum al sinds 1904 ademt.

Collectie blijft zichtbaar

De renovatiewerkzaamheden starten in de lente van 2026. Het museum sluit op 22 april 2025, direct na de paasvakantie en de heropening is voorzien voor 2029. Tijdens de sluiting blijft een belangrijk deel van de collectie – inclusief zijn vele topstukken – zichtbaar voor het Antwerpse en (inter-)nationale publiek.

In de zomer van 2025 opent in het nabijgelegen Maagdenhuis de tijdelijke expo ‘Publiekslievelingen. 43 persoonlijke verhalen uit de collectie Mayer van den Bergh'. Samen met stadsbewoners en bezoekers gaat het Museum Mayer van den Bergh op zoek naar persoonlijke en verrassende verhalen die de kunsthistorische waarde van de collectie overstijgen en onze blik op de verzameling van Fritz verruimen. Tegelijk blijven zo heel wat Vlaamse topstukken – waaronder de ‘Dulle Griet’ van Pieter Bruegel de Oude en de middeleeuwse ‘Christus-Johannesgroep’ van Meester Heinrich von Konstanz – te bezichtigen voor bezoekers uit binnen- en buitenland.

Bron: Museum Mayer van den Bergh
Deel dit artikel:
Onze partners