Havenbedrijf Gent bouwt bezoekerscentrum in de haven

Het Havenbedrijf Gent bouwt in de haven een bezoekerscentrum. In dit nieuwe gebouw aan de Rigakaai, op de grens tussen de stad en de hedendaagse haven, zullen vanaf het voorjaar 2013 alle georganiseerde bezoeken aan de haven worden ontvangen. Het wordt een opvallend en herkenbaar gebouw dat gebruik zal maken van duurzame technieken en materialen. Tetra, vier jonge architecten uit Brussel, stond in voor het ontwerp. Op dinsdag 17 april werd de eerstesteenlegging gevierd.
Het Havenbedrijf Gent bouwt in de haven een bezoekerscentrum. In dit nieuwe gebouw aan de Rigakaai, op de grens tussen de stad en de hedendaagse haven, zullen vanaf het voorjaar 2013 alle georganiseerde bezoeken aan de haven worden ontvangen. Het wordt een opvallend en herkenbaar gebouw dat gebruik zal maken van duurzame technieken en materialen. Tetra, vier jonge architecten uit Brussel, stond in voor het ontwerp. Op dinsdag 17 april werd de eerstesteenlegging gevierd.




Het nieuwe bezoekerscentrum komt naast het Grootdok aan de Rigakaai. Een symbolische plek want dit is de grens tussen de stad en de hedendaagse haven. Tot nu toe worden georganiseerde bezoeken aan de haven ontvangen in het administratiegebouw van het Havenbedrijf aan de John Kennedylaan. Zowel bedrijven, ambassadeurs als organisaties, verenigingen en scholen brengen een bezoek aan de haven, goed voor 7.000 bezoekers per jaar. Het nieuwe bezoekerscentrum geeft meer mogelijkheden om bezoekers te ontvangen en iedereen supporter te maken van de haven.

Het pand wordt uitgerust met een multifunctionele ruimte voor de ontvangst van groepen tot 100 personen. Deze ruimte wordt voorzien van multimedia-apparatuur om films en presentaties te tonen. Vanuit deze ruimte heeft men een uitzicht op de haven en de activiteiten die er in het Grootdok en op de kaaien plaatsvinden. Het gebouw zal ook over een groot terras beschikken. In het Grootdok ligt bovendien het havenjacht Jacob van Artevelde waarmee bezoekers gratis de haven kunnen verkennen op zaterdag.


Bezoekerscentrum en Havenhuis

Met het bezoekerscentrum speelt het Havenbedrijf in op de groeiende interesse voor de Gentse haven. Enerzijds trekt dit bezoekerscentrum de bezoekers als het ware naar de haven, net zoals dat met de gratis rondvaarten met het havenjacht Jacob Van Artevelde het geval is. Vanaf hier kan men op een comfortabele en afgesproken wijze een havenbezoek starten.

Anderzijds, in november vorig jaar maakte het Havenbedrijf net de omgekeerde beweging. Het kocht toen het Huis van de Vrije Schippers op de Graslei in hartje Gent aan. Tegen eind 2014 zal het Havenhuis voor het publiek worden opengesteld met een expositieruimte over de haven. Het Havenhuis brengt dus de haven terug naar haar roots: de Graslei, in het centrum van “haar stad”.




Bijzondere architectuur

Het nieuwe gebouw zal opvallend en herkenbaar zijn omwille van zijn bijzondere architectuur - het ‘hangt’ gedeeltelijk over de kaai - en de houten buitenafwerking. Het wordt opgetrokken met aandacht voor duurzame technieken en materialen. Zo wordt er onder meer gebruik gemaakt van zonnepanelen, regenwater, warmterecuperatie en zonneschermen. Ook voor het administratiegebouw van het Havenbedrijf, wat het eerste passiefkantoor in België was, werden gelijkaardige technieken toegepast.

Op het gelijkvloers komen er een ontvangsthal en de vertrekken voor de Schipperij (kleedruimtes, douches, opslagruimte, refter). De eerste verdieping herbergt kantoorruimte en de multifunctionele zaal met zicht op de haven.


Vlaamse Bouwmeester

Om de uitstekende kwaliteit van de architectuur in al haar aspecten te waarborgen, opteerde het Havenbedrijf voor de ‘open oproep’ procedure via de Vlaamse Bouwmeester, een wedstrijd voor jonge architecten. 170 kandidaten toonden interesse voor het project. Uit de vijf inschrijvers die hun voorstellen persoonlijk mochten toelichten, werd uiteindelijk het opvallende hedendaagse voorstel van Tetra geselecteerd. De bouw wordt gerealiseerd door het aannemersbedrijf Wyckaert.

In januari zijn de eerste, voorbereidende werken van start gegaan zoals de afbraak van het huis op de Rigakaai, de vroegere conciërgewoning van de aanpalende houthandel. De volgende fase betrof het echte graafwerk. Op dinsdag 17 april werd dan de eerstesteenlegging gevierd. In het voorjaar van 2013 zal het gebouw in gebruik worden genomen.




Schipperij

In het nieuwe pand zullen ook de noodzakelijke voorzieningen voor de personeelsleden van de afdeling Schipperij van het Havenbedrijf geïntegreerd zijn. Het Havenbedrijf beschikt immers over een aantal eigen schepen voor onder meer het onderhoud van het wateroppervlak, het ophalen van zwerfvuil en scheepsafval en het leveren van drinkwater aan zeeschepen. Deze schippers en matrozen hebben nu nog hun stek op het oude schip de ‘Stern’ aan het Grootdok.

Klik hier om een animatie over het project te bekijken.







Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage