HAY en Koninklijke Ahrend herlanceren iconische Revolt stoel

© HAY for Ahrend
© HAY for Ahrend
© HAY for Ahrend
© HAY for Ahrend
© HAY for Ahrend
© HAY for Ahrend

67 jaar na de lancering in 1953 wordt de iconische Revolt stoel van de hand van ontwerper Friso Kramer opnieuw uitgebracht. Dit is het resultaat van de inspirerende samenwerking tussen Deens designmerk HAY en Koninklijke Ahrend onder de noemer ‘HAY for Ahrend’. Eerder al tekenden zij voor de succesvolle herlancering van de Result stoel en Pyramid tafel.

Bij het herontwerp van de Revolt stoel zijn functionaliteit en tijdloze esthetiek behouden gebleven. Daarbij zijn de originele kleuren in ere hersteld én heeft de designklassieker een duurzamer karakter gekregen.

Revolutionair ontwerp

De Revolt stoel belichaamt de kenmerkende, minimalistische stijl van Friso Kramer en is een van zijn bekendste ontwerpen. Het was in 1953 een revolutionair ontwerp met een frame van gebogen plaatstaal in plaats van het traditionele buizenframe. Hierdoor kon de stoel op kostenefficiënte wijze in grote hoeveelheden worden geproduceerd en werd zo bereikbaar voor een breder publiek.

Duurzaam karakter

Bij de productie van het frame wordt de stalen plaat zo optimaal mogelijk benut, waardoor er een minimum aan afval ontstaat. Het frame is erg sterk en heeft een lange levensduur. De zitting en rugleuning worden gemaakt van een mix van gerecycled en nieuw ABS-kunststof. Hierdoor sluit de materialisatie van de stoel aan op de duurzaamheidseisen van deze tijd. Rolf Hay, mede-oprichter HAY, zegt hierover: “Als je een product opnieuw lanceert, is het van belang om het van deze tijd te maken. In het geval van de Revolt wilden we een duurzamer product creëren, vandaar de keuze voor hergebruikt materiaal.”

Originele kleuren

De zitting en rugleuning van de Revolt zijn verkrijgbaar in negen kleuren die de originele tinten als uitgangspunt hebben, maar in toon of verzadiging iets zijn aangepast voor een actuele beleving. Het frame kan in drie bijpassende kleuren worden gepoedercoat. In totaal zijn er 27 verschillende kleurencombinaties samen te stellen. Zo past de stoel binnen elke omgeving.

Ergonomisch comfort

De Revolt is meer dan een duurzaam designicoon. Het ergonomische ontwerp beweegt mee met de gebruiker en biedt actieve ondersteuning en comfort tijdens eten, werken en vergaderen. Deze dynamische stoel met flexibele rugleuning is daardoor geschikt voor gebruik thuis en op kantoor, maar ook in openbare ruimtes.

Inspirerende samenwerking

Na de Result stoel en de Pyramid tafel is de Revolt stoel het derde ontwerp van Friso Kramer, die in 2019 op 96-jarige leeftijd overleed, en Wim Rietveld dat door HAY samen met Ahrend opnieuw is uitgebracht. Eugène Sterken, CEO Koninklijke Ahrend, licht toe: “Ik deel met Rolf Hay de passie voor de minimalistische en functionele ontwerpen van Friso Kramer, die in onze ogen op gelijke hoogte staat met zijn tijdgenoten Charles Eames en Jean Prouvé. Deze band vormt de basis voor onze inspirerende samenwerking die in 2015 na een gezamenlijk bezoek aan Friso ook zijn goedkeuring kreeg. De Revolt stoel behoort tot de kroonjuwelen van het Dutch Design. Ik ben buitengewoon blij dat we nu, na jaren van voorbereiding, ook deze stoel aan de ‘Hay for Ahrend’ collectie kunnen toevoegen en daarmee Friso Kramers designs voor het wereldwijde publiek beschikbaar maken.”

Deel dit artikel:
Onze partners