Hendrik Vermoortel (Roeselare, 22 juli 1950 – Vladslo, 29 augustus 2015)

Met grote droefheid meldt BURO II & ARCHI+I het overlijden van architect Hendrik Vermoortel [Roeselare, 22 juli 1950 – Vladslo, 29 augustus 2015]. Na zijn studie architectuur aan het Sint-Lucas instituut te Gent werd hij de drijvende kracht achter het architectenbureau BURO II dat in 1978 is opgericht in Roeselare. In 1983 zag de interieurafdeling het levenslicht, in 2000 kwam de afdeling Urban Planning erbij.

In 2011 fusioneerde BURO II met ARCHI+I, een Brussel architectenbureau opgericht in 1983 door Philémon Wachtelaer. Het architectenbureau groeide uit tot de nieuwe vennootschap BURO II & ARCHI+I cvba met de vier nieuwe vennoten Rita Agneessens, Geert Blervacq, Tom Vandorpe en zijn zoon Pieterjan Vermoortel. De groep telt een 120-tal medewerkers, verspreid over vestigingen in Brussel, Gent, Roeselare en Rijsel (Fr).

De essentie van architectuur zat voor hem  in een evenwicht tussen vier waarden in een project: de belevingswaarde, de sociaal-maatschappelijke waarde, de bouwtechnische waarde en de economische waarde. Een ‘haalbare ontwerprealiteit’ en architectuur ontstaat volgens hem pas wanneer over de ganse duur van het traject een evenwicht wordt gezocht en bewaard tussen de verschillende krachtvelden die op een project ingrijpen. Hij was pleitbezorger van inter- en multidisciplinaire vormen van samenwerking, waarbij hij telkens sterke spelers bij elkaar bracht om samen een verhaal te schrijven.  Hij was er erg trots op dat deze filosofie van samenwerken ook bij BURO II & ARCHI+I wordt toegepast.

Hendrik Vermoortel heeft zich steeds geëngageerd om te investeren in “duurzame architectuur” en in duurzaamheid in het algemeen. Architecten hebben een rol te vervullen in het investeren in een duurzame samenleving. Bouwen is immers een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor opdrachtgevers, financierders, ontwerpers en gebruikers. Hij heeft dan ook altijd opdrachtgevers kansen geboden om meer te verwachten dan ze kunnen dromen, medewerkers een ruimer vakoverschrijdend werkplatform aan te bieden, overheden ruimte te geven om hun maatschappelijke ambities te valoriseren, gebruikers te benaderen vanuit een integrale leefomgeving.

Hendrik Vermoortel was ontwerper van diverse projecten in een breed gamma aan sectoren: van publieke gebouwen, woon- en zorgcentra, banken en kantoren, industriële gebouwen tot gemengde PPS-projecten en  woonprojecten. Zijn bekendste gebouwen zijn het Baiyun International Convention Center in China waarmee hij in  2008 een wereldarchitectuurprijs won, de eerste passiefschool in Vlaanderen Gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem, het ziekenhuis van Knokke-Heist dat nu in aanbouw is en de innovatieve woonzorgcampus Triamant in Velm. Hij won ook samen met Steven Holl het wedstrijdontwerp voor de bouw van het casino in Knokke-Heist.

Hij won met zijn bureau meerdere architectuurprijzen, waarbij hij bijzonder trots was op de WAF-awards die hij won in 2008 met het project in China en 2009 met een ecologisch resort ‘Mero Beach’ op Dominica. In 2014 won hij een ‘Lifetime Achievement Award’ voor de visie, esthetiek en kwaliteit die hij gaf aan tal van stadsontwikkelingsprojecten in binnen- en buitenland.

Hij ging voor 200% om 100% te krijgen, was een levensgenieter, een doorzetter met ongelooflijk veel charisma en karakter, waarbij zijn bureau alles betekende voor hem.

De publieke plechtigheid zal plaatsvinden  op zaterdag 5 september om 11u in de Godelievekerk in Roeselare, een kerk die hij zelf ontwierp.

Bron: BURO II & ARCHII

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage