Henning Larsen ontwerpt houten kerk voor Kopenhagen in harmonie met de omgeving

De Ørestadkerk, een modern monument voor de hoofdstad van Denemarken, is ontworpen door Henning Larsen als een ontmoetingsplaats op een open plek in de bomen. Gebouwd in hout en houten leien weerspiegelt de kerk de aard van het open landschap van Ørestad en omarmt de gemeenschap en haar omgeving. Een omgekeerd gevelontwerp creëert uitsteeksels binnen de kerkmuren, een naar buiten gekeerde ruimte voor de gemeenschap.

Ørestad in Kopenhagen is gekend voor zijn expressieve architectuur. Het winnend ontwerp van Henning Larsen voor de kerk introduceert een nieuwe architecturale aanpak. "Het is de bedoeling een kerk te creëren die de aandacht kan opeisen, onaangetast door de drukte van de stad, gevuld met ruimtes van voorname eenvoud die de bewoners troost bieden uit hun dagelijkse leven. Met de opdracht een gebouw te ontwerpen dat in je gedachten blijft hangen, hebben we gekozen voor een gebouw dat in volledige harmonie is met zijn omgeving”, vertelt Jacob Kurek, ontwerpdirecteur bij Henning Larsen.

 

In harmonie met de natuur

Een opvallend sculpturaal dak wordt een nieuw duurzaam landmark en markeert een natuurlijke ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap. Het ontwerp van Henning Larsen voor de Ørestadkerk roept het gevoel op onder een bladerdak van bomen in een bos te staan, met houten dakkoepels waar het licht doorheen valt.

"Als je de kerk binnenstapt, zal de verbinding met de natuur de spiritualiteit van de mensen aanwakkeren. De kapel baadt in het licht van boven en opent het zicht op de hemel, waardoor de blik van de mensen naar boven wordt getrokken. De hal is de open plek in het bos, waar het licht gedurende de dag en het jaar op verschillende manieren wordt gebroken. Bouwen in hout en gebruik maken van de kracht van het licht was de voor de hand liggende oplossing, voor het klimaat, voor de context en voor de gemeenschap”, aldus Jacob Kurek.

De voorgevel van de kerk is ruw, als schors aan een boom en verandert van karakter doorheen de seizoenen en in de loop der tijd. De kerk is verbonden met de omgeving door een doorlopende bakstenen vloer van verschillende tinten en beglazing, verwijzend naar gevallen bladeren, die oploopt tot banken, zitnissen en podia - het pad vanuit de stad en de gemeenschappelijke ruimte leidt rechtstreeks naar de kerk.

 

Ontmoetingsplek

"We hebben grote verwachtingen dat de nieuwe kerk een ontmoetingspunt wordt voor zowel de parochie als de gemeenschap in Ørestad. Het is ons doel geweest om een duurzame kerk te creëren die volledig eigen is en bijdraagt aan de traditie van Ørestad om te experimenteren met de gebouwde omgeving", zegt Nina la Cour Sell, ook ontwerpdirecteur bij Henning Larsen.

Het ontwerpen van een nieuwe kerk biedt een kans om moderne concepten van sociale duurzaamheid te verankeren. Overleg met de gemeenschap heeft de programmering van het gebouw bepaald.

Naast een flexibele kerkzaal die kan worden aangepast voor verschillende diensten en ceremonies, bevat de kerk ook een kapel, een afgeschermde binnenplaats, een kerkkantoor en informele culturele ruimten die kunnen worden gebruikt voor gemeenschappelijk eten, kleine concerten, yoga, dans of lezingen. 

 

Stedelijk landschap

De omgekeerde gevel wordt aan alle kanten geactiveerd, waardoor een stedelijk landschap ontstaat met zitnissen, een boekenbeurs, een drinkfontein en spel- en schaaktafels. Verwijzend naar kloostertuinen beschermt het kerkgebouw de binnenplaats maar laat het licht van boven vallen. De schaduwrijke hoeken maken plaats voor een tuin waar bezoekers rustig kunnen zitten om na te denken. 

Het landschap bestaat uit grassen, kruidachtige vaste planten en kersenbomen, geïnspireerd op het nabijgelegen Amager Fælled - een beschermd natuurgebied.

Het winnend ontwerp is gemaakt in samenwerking met Platant en Ramboll. De start van de werkzaamheden is voorzien in 2024. De kerk wordt ingewijd in 2026. 

Bron: Henning Larsen
Deel dit artikel:

Onze partners