Herdenkingstuin op plaats voormalige huis Marc Dutroux voltooid

De herdenkingstuin die is aangelegd op de locatie van het voormalige huis van de Belgische seriemoordenaar Marc Dutroux is afgewerkt. Het huis in Marcinelle, nabij Charleroi, is afgebroken om plaats te maken voor de tuin ter nagedachtenis aan zijn zes slachtoffers, waaronder Julie Lejeune en Mélissa Russo, die hier meer dan 25 jaar geleden het leven lieten.

De tuin, genaamd "Tussen Hemel en Aarde", bevindt zich op de Rue de Philippeville in Marcinelle, waar het huis van Dutroux stond. De herdenkingsplek is uitgevoerd met witte bakstenen muren, voorzien van een muurschildering van een kind met een vlieger om een blijvende herinnering te creëren aan wat er midden jaren 90 is gebeurd.

‘Tussen hemel en aarde’

De naam van de tuin is bedacht door de moeders van Julie en Mélissa, die hier de dood vonden. "Die naam is spontaan bij mij opgekomen," zei Louisa Albert, de moeder van Julie destijds. "Zo ontstaat er een band tussen ons op de grond, de aarde, en onze kinderen in de hemel." De ouders van Julie en Mélissa waren ook nauw betrokken bij de plannen. Zij ontmoetten het stadsbestuur voor de start van het project, waardoor ze een verzoek konden indienen om de kelders te bewaren.

Lokale dimensie

Het monument bevindt zich in Marcinelle, aan de zuidoostelijke rand van het stadscentrum van Charleroi. De oorspronkelijke huizen werden door de stad aangekocht en afgebroken om een ruimte van ongeveer 200 m2 vrij te maken voor de aanleg van de herdenkingstuin. Het project is vooral bedoeld als herdenkingsruimte met een lokale dimensie, ten dienste van de wijk en haar bewoners. Naast de aanleg van de tuin worden op termijn ook de aangrenzende straten gerenoveerd en vergroend om de wijk op te waarderen.

Plek van rust en herinnering

Het gehele metselwerk van de herdenkingstuin bestaat uit witte geglazuurde baksteen. Dit metselwerk creëert tegelijkertijd een plantenbak en een lange, hoge muur die de nieuwe openbare ruimte omlijst. De gemetselde plantenbak biedt de mogelijkheid om te zitten en te pauzeren. Het doel was om een plek van rust, herinnering en groen te creëren. De twee gevels die de tuin omsluiten, herbergen ook het werk van een hedendaagse kunstenaar. De beplanting is zorgvuldig gekozen en bestaat uit lage grassen en heesters, enkele bomen en struiken. Er is speciale aandacht voor het onderhoud van de beplanting, zodat de tuin een serene plek blijft.

Bron: VRT NWS | CHARLEROI BOUWMEESTER
Deel dit artikel:
Onze partners