Herontwikkeling historische Panquin-site in Tervuren officieel van start

De werken aan de herontwikkeling van de historische Panquin-site in Tervuren zijn zopas officiaal op gang getrapt. Projectontwikkelaar ION restaureert samen met de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV de beschermde kazerne en maakt van de oude militaire site een woonbuurt in een nieuw publiek toegankelijk park met vijver. Het architecturale luik wordt uitgevoerd door een conglomeraat van vijf bureaus die elk een onderdeel van de site aanpakken: het Italiaanse bureau C+SD E ArchitectenA33 ArchitectenKoplamp (voor restauraties), en OMGEVING (voor de landschapsarchitectuur).

De herontwikkeling van de Panquin-site situeert zich rond het dorpscentrum van Tervuren, de Robianovijvers en het Warandepark. De gemeente Tervuren kocht deze site van het ministerie van Defensie en kende een herbestemmingsopdracht toe aan dit consortium na een open wedstrijd.

Voor de realisatie van het project hebben ION en PMV het consortium van aannemers Denys en Louis De Waele aangesteld.Het Hoefijzergebouw en de Orangerie, sinds 2004 officieel erkend als erfgoed, worden in ere hersteld en vormen het hart van het nieuwe project. Martin’s Hotels zal er een viersterrenhotel met 108 kamers huisvesten onder de naam Martin’s Panquin. De gemeente Tervuren zal er het gemeentelijk museum onderbrengen.

De architecten combineren grondige restauratiewerken met hedendaagse aanvullingen. De restauratiewerken focussen zich op de buitenschil van het Hoefijzergebouw en de Orangerie, met name de gevels, daken en goten. Nieuw is onder meer een verbinding tussen beide gebouwen die zal uitgevoerd worden in aluminium en glas om de combinatie van de verschillende gebouwen bruikbaar te maken.

Groene verbinding

In de wijde omgeving errond verrijzen vier appartementsgebouwen, samen goed voor een honderdtal wooneenheden en enkele kantoorruimtes, midden in een nieuw park van ruim 10.000 vierkante meter. Die ruimte was vroeger militair domein en verboden te betreden, maar wordt nu grotendeels onthard en heraangelegd tot een openbare groenzone met een nieuwe vijver. Op die manier ontstaat een groene verbinding tussen het Park van Tervuren en de Robiano-vijvers, zodat het hele gebied een mooi geheel vormt. De vijver helpt daarenboven bij het natuurlijk infiltreren van regenwater op de site, zodat er geen water via de riolering wegvloeit.


Warmtenet

Alle toekomstige gebruikers van de Panquin-site site worden aangesloten op een fossielvrij warmtenet, in samenwerking met energiespecialist Noven. Zowel het gerenoveerde monument als de nieuwbouwappartementen worden erdoor verwarmd en gekoeld. Dit wordt mogelijk gemaakt door het toepassen van geothermie, meer specifiek een BoorgatEnergieOpslag-veld (BEO) of een ondergronds reservoir waar aardwarmte kan worden getankt en opgeslagen. Dit BEO-veld bevindt zich onder het centrale plein langs het hotel, een mooie samenwerking met het gemeentebestuur in Tervuren en de hoteluitbater. Om dit mogelijk te maken, worden op het Hoefijzerplein een 100-tal buizen 110 meter diep in de grond geboord.

Bovendien wordt alle regenwater van de daken en het douchewater van de bewoners en hotelgasten opgevangen, gezuiverd en opnieuw gebruikt. Het overtollige regenwater wordt geïnfiltreerd in de grond via de nieuwe vijver.


Welvaart creëren

Grote uitdaging in projecten met een hart voor erfgoed is dat op een rendabele manier te doen en een maatschappelijke meerwaarde te creëren in overleg met alle bevoegde instanties. Naast de gemeente Tervuren zijn ook het Agentschap Natuur en Bos, Ruimte Vlaanderen en het Agentschap Onroerend Erfgoed betrokken bij het project. “Een monument restaureren brengt heel wat risico’s met zich mee, neemt al snel dubbel zo veel tijd als een nieuwbouw en het economisch rendement is laag. Om tot een gedegen plan te komen voor het 250 jaar oude monument sloeg projectontwikkelaar ION de handen in elkaar met de Vlaamse participatiemaatschappij PMV, die de brug slaat tussen de privésector en de overheid”, klinkt het bij ION.

De eerste bewoners van de site zullen eind 2024 hun intrek kunnen nemen. Het Martin’s hotel in het Hoefijzer en het gemeentelijk museum plannen ongeveer gelijktijdig hun deuren te openen.

Bron: Bereal, ION

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage