Herzog & de Meuron bouwt ziekenhuis in bos

"Een ziekenhuis in een bos?" horen wij u denken. In dit geval is er echter geen sprake van natuurgeneeskunde. Het ziekenhuis ligt ten noorden van Kopenhagen en is ontworpen door Herzog & de Meuron in samenwerking met Vilhelm Lauritzen Architects. Het gebouw in de vorm van een klavertjevier ligt midden in een bosrijke omgeving in Hillerød, ten noorden van de hoofdstad Kopenhagen. Het New North Zealand Hospital is het eerste gebouw van Herzog & de Meuron in Scandinavië.

Beperkte hoogte

De architecten kozen ervoor om slechts vier verdiepingen hoog te bouwen. "De keuze van de jury [voor ons ontwerp] is een belangrijk teken aan architecten en de hele medische sector: lage, vlakke ziekenhuizen zijn beter te integreren in steden en op het platteland dan de hoge gebouwen die de laatste jaren werden gebouwd," vertellen de architecten. 

Het ziekenhuis herbergt 24 medische departementen. Een grote daktuin zorgt ervoor dat het gebouw naadloos opgaat in de omgeving. Het complex heeft een "menselijke schaal" maar heeft de mogelijkheid om in 2050 uit te breiden. Het nieuwe ziekenhuis gaat open in 2020.

Deel dit artikel:

Onze partners