Het bouwteam in de private en publieke sector: disruptieve innovatie of waaghalzerij?

Nieuwe technologieën en collaboratieve vormen van samenwerken zetten hele bedrijfstakken op hun kop. In de bouwsector wint het werken in bouwteam steeds meer terrein. Staat deze nieuwe trend dezelfde juridische storm te wachten als Über in de taxisector of AirBnB in de hotelsector? NAV buigt zich tijdens het innovatieplatform Builty samen met Bouwunie, Vlaamse Confederatie Bouw en ORI over de wetgeving en toekomstperspectieven tijdens een seminarie op 18 november op Tour & Taxis in Brussel. 

De bouwsector kent vandaag nog steeds een wettelijke scheiding tussen bouwheer, architect en aannemer. Ook de aanvragen en certificaten die nodig zijn in een bouwproces (bouwaanvraag, EPB, conformiteit naar codes) houden die traditionele driehoek vooralsnog in stand.

Nochtans ruimt die driehoek in de praktijk steeds meer plaats voor een geïntegreerde netwerkaanpak met een grote diversiteit aan spelers. DBFMO en PPS-constructies en de 3D-informatietechnologie BIM veronderstellen de facto dat er in bouwteam wordt samengewerkt.

Hoe moet het verder? Een gebrek aan een juridisch kader was in andere sectoren alvast geen rem om de bestaande verhoudingen helemaal overhoop te halen. Met het seminarie ‘Het bouwteam in de private en publieke sector’ op 18 november in Tour & Taxis Brussel schept NAV licht in de duisternis. Wim De Vilder polst er onder meer naar nieuwe samenwerkingsvormen en de bewegingsruimte binnen de bestaande wetgeving.

Deze activiteit kadert in het IWT-project 'Werken in bouwteam, een innovatief bouwproces', een initiatief van NAV samen met Vlaamse Confederatie Bouw, Bouwunie en ORI.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage