Het juiste zoneventiel kiezen voor elke situatie

Zoneventielen regelen de toevoer van vloeistoffen met een bepaalde temperatuur. Ze worden daarvoor aangestuurd door een thermostaat of regelaar. Wanneer een zoneventiel wordt toegepast in een installatie kiest men vaak voor een passe-partoutoplossing. In de meeste gevallen werkt dat prima. Toch is het volgens Caleffi altijd verstandig om eens te kijken welk zoneventiel het meest geschikt is in welke situatie.

Passe-partoutoplossingen zijn doorgaans technisch niet al te complex en ze werken effectief wel bijna overal. Deze ventielen zijn meestal iets goedkoper dan een gespecialiseerde oplossing. 

Maar dat zijn uiteraard niet de enige zaken waar een installateur naar moet kijken. Elke keer wanneer je een zoneventiel plaatst, zou je jezelf moeten afvragen of dit nu de beste oplossing is voor deze situatie. Er zijn namelijk nog meer factoren die een rol spelen.

 

Openings- en sluitingstijd

De tijd dat een ventiel erover doet om open of dicht te gaan, is voor bepaalde toepassingen bijvoorbeeld van groot belang. Een concreet voorbeeld: als het water dat van je zonnecollector komt niet warm genoeg meer is, moet het ventiel omschakelen om het water van de boiler of verwarmingsketel door te laten. Je wil in dit geval niet dat dat een minuut duurt, wat zowat de standaard is. In dit geval is tien seconden eerder wenselijk.

We kunnen onszelf afvragen waarom niet alle zoneventielen zo snel zijn. Als het niet echt noodzakelijk is voor de toepassing kies je toch beter voor ventielen met een langere omschakeltijd. Dit om grote drukverschillen en terugslag te vermijden. Zoneventielen met een korte omschakeltijd hebben meestal ook een kortere levensduur.

 

Spanning

Een ander criterium is de spanning waarmee een zoneventiel werkt. In België is 230 volt standaard. Maar in sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld in kinderdagverblijven of vochtige ruimtes is het aangewezen om met een lagere spanning te werken, 24 volt bijvoorbeeld. Maar niet alle types bestaan in 24 volt. Dat zal dus ook een grote rol spelen in de keuze van het juiste zoneventiel.

 

Regelaar en aansluiting

Met welke type regelaar werk je? Is het er een met twee contacten, of met drie? Een ventiel met drie draden aansluiten op een regelaar met twee contacten is namelijk niet mogelijk.

 

Type installatie

Het soort installatie waarvoor je een zoneventiel zoekt, bepaalt mee de keuze van het ventiel. Als het gaat om verwarming, dan passen de meeste zoneventielen zonder problemen. Maar, als je bijvoorbeeld sanitair gaat plaatsen, heb je te maken met een hogere druk. Zo’n drie tot vier bar. Daar moet je rekening mee houden. In koelinstallaties moet je dan weer kijken of je er de geschikte isolatie voor kan krijgen en of de ventielen voldoende bestand zijn tegen bijvoorbeeld glycol.

 

De oplossing van Caleffi

De series 642 en 643 van Caleffi kan je als passe partout beschouwen. Ze hebben twee stuurdraden, wat de installatie vereenvoudigt. Ze gaan open in 70 seconden, maar sluiten door een terugloopveertje op relatief korte termijn, zo’n 7 seconden. Ze zijn echter niet geschikt voor sanitair, maar ze hebben hulpcontacten en zijn beschikbaar in 230 en in 24 volt. De serie 638 is een iets uitgebreidere versie en is geschikt voor buitentemperaturen tot -10° C, heeft een IP65, is beschikbaar in 230 en 24 volt, er is isolatie voor te verkrijgen en heeft een driewegaansluiting. Deze reeksen bieden een oplossing in de meerderheid van de gevallen.

 

Kwaliteit voorop

Of een ventiel goed werkt in een bepaalde toepassing is zeker iets om rekening mee te houden. Maar ook de kwaliteit van de zoneventielen is belangrijk. Tijdens de ontwikkeling en productie doet Caleffi levensduurtesten. De ventielen moeten minstens 80.000 keer open en dicht gaan. Het bedrijf test zelfs tot 100.000 keer en dan nog is de kwaliteit goed. In een huishoudelijke installatie betekent dat dat de motor minstens 20 à 25 jaar meegaat.

Het complete overzicht van Caleffi zoneventielen is terug te vinden in de online productcatalogus.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage