‘Het metalen binnenplafond mag echt weer gezien worden’

Lange tijd was de rol van het binnenplafond op zijn hoogst bescheiden te noemen. Waar moderne architectonische stijlen zich afwisselden, bleven plafonds op esthetisch gebied vaak achter. Zo’n zestig jaar geleden bracht Hunter Douglas als een van de eersten een metalen plafond op de markt, waarmee een breed scala aan mogelijkheden vrijkwam.

Mede door de Metal Ceilings is het binnenplafond allang niet meer een puur praktische oplossing om kabels en leidingen in het plenum weg te werken, maar mag een plafond gezien worden, en eventueel op een subtiele manier een richting in het gebouw aangeven. Van strakke roosterstructuren tot lineaire of gebogen vormen in alle mogelijke kleuren; de mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos.

 

Veelzijdige toepassing

Terwijl de metalen plafonds van Hunter Douglas Architectural al zo’n zestig jaar bestaan, is het een tijdloos product, dat in die tijd moeiteloos meegroeide met veranderende behoeftes en smaken. Als Business Development Manager is Pieter van Rees nauw betrokken bij het voortdurende ontwikkelproces van Metal Ceilings.

In al die jaren zijn Metal Ceilings van Hunter Douglas een begrip geworden, en worden deze op steeds meer verschillende manieren toegepast. Van Rees: “De veelzijdigheid van Metal Ceilings heeft zich in veel projecten al ruimschoots bewezen. Het grote verschil met vroeger en nu is dat men destijds vaker voor slechts één soort plafond koos, om dit vervolgens in het gehele gebouw toe te passen. Tegenwoordig vindt men dat vaak wat saai.”

 

‘Een mooi plafond wordt steeds belangrijker’

In de loop der jaren heeft het assortiment aan mogelijke vormen zich steeds meer uitgebreid, en momenteel zijn Metal Ceilings te verkrijgen in een grote hoeveelheid verschillende soorten, maten en coatings. Van Rees: “Met die grote verscheidenheid aan verschillende vormen zie je ook dat er geëxperimenteerd wordt met verschillende vormen in één gebouw. Dus worden er meerdere soorten gecombineerd voor een unieke en wat speelsere uitstraling.”

Een veelzijdig product kan rekenen op een grote verscheidenheid aan toepassingen. “De plekken waar metalen plafonds toegepast worden zijn bovendien zeer divers en breiden zich steeds meer uit. Een mooi plafond wordt steeds belangrijker, je ziet dat allereerst bij banken of grote kantoorgebouwen op de plekken waar vergaderd wordt, of daar waar klanten ontvangen worden. Hier wil men een plafond ophangen waar mensen van onder de indruk zijn. In het kort: overal waar veel mensen komen, heb je een goed plafond nodig. Dat geldt dus ook voor treinstations en luchthavens, dit zijn eveneens plekken waar onze metalen plafonds veel toegepast worden.”

 

Duurzaam en functioneel

De metalen plafonds zijn verkrijgbaar in een veelvoud van verschillende vormen, materialen en afwerkingen. Van Rees: “In zijn algemeenheid zijn het vaak lineaire systemen, die in een bepaalde richting lopen. Dit zorgt ervoor dat een plafond een bepaalde richting kan krijgen. Van die richting kun je -afhankelijk van de ruimte waarin je het toepast- gebruikmaken. Denk bijvoorbeeld aan een trein- of metrostation, waar je met een subtiel patroon in het plafond de bezoekers een bepaalde richting op kunt sturen.”

“Het is een duurzaam en tegelijkertijd zeer functioneel product. Vooral duurzaamheid was in het begin niet zo heel belangrijk, maar de afgelopen jaren is met name dat aspect veel belangrijker geworden. De duurzaamheid zit hem in het feit dat onze plafonds lang meegaan en van materiaal gemaakt zijn dat gemakkelijk gerecycled kan worden. Zo’n tachtig procent van de Metal Ceilings-lijn is gemaakt van aluminium, de rest van staal of roestvrijstaal.”

 

Akoestiek door middel van perforaties

Van Rees legt uit waarin de Metalen Plafonds van Hunter Douglas zich onderscheiden. “In zijn algemeenheid onderscheidt Metal Ceilings zich allereerst in kwaliteit; het is een mooi afgewerkt designproduct dat -door het universele ophangsysteem-  gemakkelijk te bevestigen is. Aluminium is bovendien een lichtgewicht materiaal waarin eenvoudig wijzigingen aan te brengen zijn. Daardoor is het ook gemakkelijk te verwijderen en te recyclen, waardoor het tegelijkertijd duurzaam is.”

In ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen is een goede akoestiek zeer belangrijk. Ook hier is aan gedacht bij de metalen plafonds van Hunter Douglas, zo legt van Rees uit. “De plafonds zijn heel fijn geperforeerd en achter de panelen is een laag akoestisch non-woven geplaatst, waardoor geluid geabsorbeerd in plaats van weerkaatst wordt. Hierdoor is het ook goed mogelijk om een metalen plafond toe te passen in een luidruchtige ruimte, zoals een vertrekhal van een vliegveld of een treinstation.”

 

Bijna oneindige variaties mogelijk

De metalen plafonds van Hunter Douglas Architectural zijn beschikbaar in een groot aantal verschillende variaties. Van lineaire plafonds naar tegelplafonds en verschillende boogvormen: het is allemaal mogelijk. Daarnaast kan er ook nog veel op maat gemaakt worden, waardoor de door architect of ontwerper beoogde esthetiek gematched wordt met het juiste plafond. Standaard zijn de plafonds in een aantal kleuren beschikbaar, maar op aanvraag kunnen deze in elke RAL-kleur worden afgemaakt. Ook chroomafwerkingen of speciale metallic kleuren zijn mogelijk.

Voor Pieter van Rees is het iedere keer weer mooi om te zien welke combinaties er gemaakt worden. “De tijd waarin er nauwelijks aandacht besteed werd aan het binnenplafond is echt wel voorbij. Tegenwoordig is het plafond onderdeel van het design, waardoor er door architecten naar hartenlust geëxperimenteerd wordt met verschillende mooie designs. Onze metalen plafonds passen door hun kwaliteit, flexibiliteit en mogelijkheden perfect in die groeiende trend. Kortom: het plafond mag echt weer gezien worden.”

Deel dit artikel:
Onze partners