Het Predikheren genomineerd voor titel van 'beste bib ter wereld'

Het Predikheren in Mechelen is samen met vier andere bibliotheken genomineerd voor de titel van 'beste bib ter wereld'. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de International Federation of Library Associations and Institutions. Voor de restauratie werkte de stad Mechelen samen met Korteknie Stuhlmacher Architecten, dat op zijn beurt samenwerkte met Callebaut-architectenBureau Bouwtechniek en de studiebureaus MACOBO-STABOABT en RCR.

"Het is niet moeilijk om deze bibliotheek de hemel in te prijzen. Het poëtische aspect van een voormalig klooster omgevormd tot publieke ruimte zou genoeg moeten zijn, maar er is meer: echte duurzaamheid is een gevolg van transformatie en zorg, en dat heeft Het Predikheren in overvloed. Deze transformatie van een kloosterruïne behoudt tegelijk een gevoel van historiek en mysterie. De uitdaging om van een bestaand gebouw met zijn eigen persoonlijkheid te vertrekken is op briljante wijze opgelost, gezien de kenmerken van de originele constructie rigoureus werden gerespecteerd", klinkt het bij de jury.

Naast Het Predikheren dingen ook Forum Groningen (Nederland), Deichman Bjørvika (Noorwegen), Marrickville Library (Australië) en Ningbo New Library (China) mee naar de prijs. De winnaar wordt op 18 augustus bekendgemaakt. 

Het zou niet de eerste prijs zijn die Het Predikheren in de wacht sleept. Vorig jaar werd de bibliotheek ook al bekroond met de Onroerenderfgoedprijs 2020 en het jaar voordien met de ARC19 Interieur Award. Het Predikheren is tevens genomineerd voor de Mies Van der Rohe Awards 2022. 

Deel dit artikel:

Onze partners