Het Predikheren in Mechelen dingt mee naar titel van 'beste bibliotheek ter wereld'

Het Predikheren in Mechelen heeft zich bij de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) in Den Haag kandidaat gesteld voor de jaarlijkse wedstrijd van beste bib ter wereld. Dat meldt de Gazet van Antwerpen. Voor de restauratie werkte de stad samen met Korteknie Stuhlmacher Architecten, dat op zijn beurt samenwerkte met Callebaut-architectenBureau Bouwtechniek en de studiebureaus MACOBO-STABOABT en RCR.

Na meer dan veertig jaar leegstand kreeg het Mechelse Predikherenklooster een herbestemming tot stadsbibliotheek. Het gebouw herbergt daarnaast ook een restaurant, vergaderzalen en leslokalen. Ook de aanpalende kerk werd gerestaureerd en doet dienst als ruimte voor culturele activiteiten. De reusachtige zolder met imposante dakconstructie uit houten balken vormt het meest indrukwekkende gedeelte van de nieuwe culturele hotspot.

Sinds de opening van Het Predikheren in 2019 kan de unieke bibliotheek op veel bijval rekenen. Ook onze immer kritische huiscolumnist Filip Canfyn had niets dan positieve woorden over voor project: "Alle lof moet gaan naar Korteknie Stuhlmacher Architecten uit Rotterdam, die, samen met Callebaut Architecten, na een Open Oproep alle vakmanschap uit de kast halen. Het onterecht lelijke eendje van weleer krijgt liefde en respect en wordt omgetoverd tot een pronte paradijsvogel voor morgen. Mechelen wou ‘een plek om op verhaal te komen’ en die projectdefinitie kan niet raker geformuleerd noch beter waargemaakt worden", schreef hij daarover. 

Vorig jaar werd de bibliotheek ook al bekroond met de Onroerenderfgoedprijs 2020. Het Predikheren is tevens genomineerd voor de Mies Van der Rohe Award 2022. 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage