Historische vliegtuighangar omgetoverd tot Google-kantoor

De Amerikaanse studio ZGF Architects heeft het interieur van een hangar uit de jaren 40 in Los Angeles omgetoverd tot een Google-kantoor met open werkruimtes, verhoogde looppaden en zichtbare houten balken.

Het kantoor ‘Google Spruce Goose’ bevindt zich in Playa Vista, een wijk in de buurt van de luchthaven LAX. Het project omvatte de renovatie van een grote houten hangar die in 1943 werd gebouwd door Howard Hughes, de beroemde zakenman, filmproducent en piloot. De hangar, met een lengte van 229 meter, werd gebouwd voor de bouw van het H-4 Hercules-vliegtuig dat omwille van zijn enorme omvang en houten structuur ook wel de Spruce Goose werd genoemd.

Unieke ontwerpaanpak

In de jaren negentig werd de hangar omgebouwd tot een filmproductieplek. Google begon de faciliteit te leasen in 2016 en klopt aan bij ZGF, uit Oregon, om het interieur te transformeren naar een kantoor. \"Gezien de aard van de klantorganisatie en de rijke geschiedenis van het gebouw, eiste het project een geheel unieke ontwerpaanpak\", klinkt het op de website van ZGF.

Zigzaggende trappen

Deze creatieve herbestemming is een mooi voorbeeld van een ‘gebouw in een gebouw’-principe. Het ontwerpteam plaatste vloerplaten die in vorm en grootte variëren en werknemers circuleren door de dynamische ruimte via zigzaggende trappen en verhoogde loopbruggen. De omtrek van elke verdieping heeft een ‘promenade’ met balustrades uit gaas of glas, die bijdragen aan de vloeiende en open atmosfeer van het kantoor.

\"De gevarieerde vormgeving van elke vloer zorgt ervoor dat daglicht doordringt in elk niveau en zorgt eveneens voor heldere zichtlijnen over de volledige lengte van het gebouw. Daardoor wordt de omvang en het vakmanschap van de historische structuur zichtbaar\", aldus de architecten.

Kantoren en cafés

Het team voorzag ook nieuwe ramen en dakramen en herstelde de houten balken van de hangar. Met een oppervlakte van 41.806 vierkante meter omvat het gebouw kantoren, conferentiezalen, cafés, een fitnesscentrum en een evenementenruimte voor 250 personen. Het kantoor is uitgerust met op maat gemaakte meubels, kleurrijke kunstwerken en potplanten. Luchtvaartthema's werden opgenomen in telefooncellen en vergaderruimten, die namen dragen zoals Kite en Zephyr. \"Hospitality-ruimtes zijn ontworpen met een eigentijdse draai aan de iconische stijl van vervlogen tijden\", klinkt het.

Foto’s: Connie Zhou

Deel dit artikel:

Onze partners