Hoe efficiënt mobiel aan de slag gaan?

Moeten we allemaal aan de tablet of smartphone? Als je jezelf het leven gemakkelijk wilt maken, is het antwoord ja. Mobiele toepassingen zorgen voor administratieve vereenvoudiging waardoor fouten tijdens het ontwerp- en bouwproces tot een minimum worden herleid. Mobiel heb je steevast toegang tot de meest actuele informatie. Na de werken kan de aannemer met zijn tablet op de werf de resultaten controleren. Wat volgt is een selecte greep uit het uitgebreide aanbod apps en toepassingen.
Moeten we allemaal aan de tablet of smartphone? Als je jezelf het leven gemakkelijk wilt maken, is het antwoord ja. Mobiele toepassingen in de bouwsector zorgen voor administratieve vereenvoudiging waardoor fouten tijdens het ontwerp- en bouwproces tot een minimum worden herleid. Mobiel heb je steevast toegang tot de meest actuele informatie, tekeningen en 3D-modellen. Nadat de werken zijn uitgevoerd, kan de aannemer met zijn tablet naar de werf gaan en de resultaten controleren. Zijn er problemen? Dan maak je een foto, schrijf je een opmerking en koppel je deze aan een project, locatie of BIM-model. Wat volgt is een selecte greep uit het uitgebreide aanbod apps en toepassingen.
AproPLAN

AproPLAN kwam eerder al aan bod bij de categorie bestanden delen. Heel wat architectuur- en ingenieursbureaus verliezen nog steeds kostbare tijd door administratieve struikelblokken zoals werf- en opleveringsverslagen. Met de app AproPLAN kan je op een gedetailleerde manier werfverslagen maken op verschillende toestellen. Daarenboven kan je met verscheidene partijen aan de slag met hetzelfde project in AproPLAN.
AproPLAN is een applicatie voor iPad, iPhone (binnenkort ook Android) en computer die architecten en igenieurs moet helpen bij het maken van werf- en opleveringsverslagen. Met behulp van deze app plaats je de plannen per project in de cloud. Met je verschillende toestellen – computer, iPad en iPhone– kan je dan die plannen raadplegen op de server. Zo heb je op de werf altijd de laatste versie van je plannen op zak. Dankzij een krachtig inzoommechanisme kan zelfs op de kleinste details van de plannen geconcentreerd worden. Opmerkingen over een deel van een plan voeg je toe met een simpele tik. Maak een foto, voeg een opmerking toe en sla hem op. Een enkele muisklik in de webapplicatie op je computer achteraf volstaat om een verslag te genereren en te versturen naar de betrokken partijen.
Met AproPLAN kan je met verschillende medewerkers aan de slag binnen eenzelfde project. Zowel collega’s van het eigen bureau als externe partijen zoals aannemers kunnen daardoor opmerkingen posten. De app zal binnenkort ook een directe link hebben met Chapoo (het nieuwe Vondel), waardoor informatie nog efficiënter opgeslagen zal worden.


Archisnapper

Werfverslagen brengen vaak een administratieve rompslomp en een onoverzichtelijke paperassenberg met zich mee. Zorros heeft daarom de toepassing ArchiSnapper ontwikkeld. Via mobile of tablet worden alle gegevens onmiddellijk digitaal geregistreerd. Met meer dan 400 ArchiSnapper-accounts lijkt de Vlaamse architectuursector zeer geïnteresseerd.
Via mobile of tablet worden tijdens werfbezoeken alle gegevens onmiddellijk digitaal geregistreerd: aanwezigen aanvinken, opmerkingen toevoegen, foto’s aan opmerkingen linken, schetsen maken, aanduiden op plannen en verantwoordelijken toewijzen. Via een druk op de knop wordt al deze informatie verwerkt tot een PDF-document dat online klaar staat voor de architect. De verslagen kunnen nog online bijgewerkt worden, alvorens ze vanuit ArchiSnapper te verzenden.


ArchX Mobile

ArchX. Mobile biedt de mogelijkheid om alle functionaliteiten van ArchX te raadplegen om je tablet of smartphone. Zo is er de kalenderfunctie, waarmee je agenda-items kan aanmaken en deze rechtstreeks koppelen aan een bepaald project. Daarnaast is er ook de contactendatabase. Op de werf kan je de database op kantoor meteen raadplegen en contactpersonen, bellen of mailen. In de categorie projectgegevens vind je meteen alle info gerelateerde informatie zoals de aannemer en de onderaannemers of overige documenten terug. In decategorie projectinfo staan het werfadres en het dossiernummer vermeld. Met de functie tijdsregistratie kan je ingeven hoelang een werfbezoek heeft geduurd.


Archireport (SeeMeCab) & SiteWorks (Nutes)

ArchiReport en SiteWorks zijn een softwarepakketten voor iPad en iPhone voor het beheren van projecten en voor het opstellen van werfverslagen.

Het programma stelt automatisch gedetailleerde verslagen op met foto's, tekeningen, plannen en genummerde opmerkingen. Vervolgens kan je het verslag aan alle verbonden partijen bezorgen zoals aannemers en opdrachtgevers.

Deel dit artikel:

Onze partners